Vilafranca tindrà una escola amb estudis universitaris

alt
02/02/2011 - 08:43h

Vilafranca tindrà una escola universitària de gestió integral del vi, el cava i la vinya. Dimarts es va presentar al saló de plens de l’Ajuntament de Vilafranca un preacord entre l’Ajuntament i la Universitat de Vic a través de les figures de l’alcalde Pere Regull i el rector de la Universitat, Jordi Muntanyà. Una escola que serà pionera a l’Estat espanyol donat que a l’actualitat no n’hi ha cap d’aquest tipus. La seva ubicació serà a l’antiga estació enològica de l’INCAVI, al carrer d’Amàlia Soler, al bell mig de Vilafranca i ara haurà de ser el ple de l’Ajuntament qui dóni el vistiplau. Vilafranca tindrà una escola universitària de gestió integral del vi, el cava i la vinya, almenys aquest és el desig de l’actual equip de govern. Per això aquest dimarts es va presentar al saló de plens de l’Ajuntament de Vilafranca un preacord que han signat l’Ajuntament de Vilafranca i la Universitat de Vic a través de les figures de l’alcalde Pere Regull i el rector de la Universitat, Jordi Muntanya. Una escola que serà pionera a l’Estat espanyol donat que a l’actualitat no n’hi ha cap d’aquest tipus i que quedaria ubicada a l’antiga estació enològica de l’INCAVI, al carrer d’Amàlia Soler, al bell mig de Vilafranca. Ara el ple de l’Ajuntament de Vilafranca haurà de ser qui en el proper dóni el vistiplau definitiu a un projecte, que ahir mateix es presentava als diferents representants d’entitats del sector vitivinícola del Penedès, amb una resposta del tot positiva i que neix amb la voluntat que sigui una realitat el mes de setembre.
Pere Regull va recordar que l’equip de govern actual havia tingut sempre la “dèria de potenciar la cultura del vi i el cava lligat al territori del Penedès” i alhora portar estudis de rang universitari a Vilafranca. L’alcalde va recordar l’error històric que Vilafranca no aconseguís en el seu moment la facultat d’enologia per al Penedès.

Voluntat de “ser útil”

Regull va explicar que la iniciativa neix amb la voluntat d’aglutinar la formació en l’àmbit de la gestió en el món vitivinícola que actualment està dispersa i poc sistematitzada, amb cursos que s’imparteixen en diferents indrets i en diverses matèries. L’alcalde va voler aclarir que la nova escola universitària no neix per fer la competència a ningú sinó per sumar i per convertir-se en un centre de referència a Catalunya i a l’Estat Espanyol. De fet al món només hi ha dues escoles a semblança que són a Bordeus (França) i a Davis (Califòrnia-EUA).
L’alcalde vilafranquí també ha volgut deixar clar que la nova escola té la voluntat de “ser útil”, sobretot a les empreses, perquè la formació que s’hi imparteixi contribueixi a professionalitzar-les; i ser útil també al Penedès com a territori perquè permeti situar-lo en el mapa.
Pere Regull declarava que l’escola neix amb la vocació de ser un centre modern, amb un professorat que anirà variant en funció dels mòduls formatius que es planifiquin i amb un alumnat que pot anar des de joves que es volen iniciar en la gestió empresarial del món de la vinya i el vi fins a professionals que ja estan treballant en empreses vitivinícoles i volen millorar la seva formació.

1,6 MEUR per rehabilitar l’antic INCAVI

Un cop el ple doni viabilitat al projecte el següent pas haurà de ser la creació d’una fundació per gestionar l’escola a la qual l’Ajuntament i la Universitat de Vic s’hi hauran d’adherir, així com entitats i empreses de l’àmbit privat del Penedès i d’altres ajuntaments de la comarca. Tant l’adhesió de l’Ajuntament com la cessió de l’edifici que haurà d’acollir l’escola, hauran de ser aprovats pel proper ple de l’Ajuntament. Pel que fa a la ubicació l’alcalde ha expressat que l’edifici està en bon estat i que reuneix les condicions bàsiques perquè s’hi pugui instal·lar. La rehabilitació de l’edifici estaria xifrada en uns 1,6 MEUR, i va significar que “altres usos que s’estan plantejant per aquest mateix edifici quadruplicarien la inversió i n’implicarien l’enderrocament”, ha comentat Regull.
Finalment l’alcalde va voler agrair la flexibilitat i l’actitud oberta de la Universitat de Vic, que des del primer moment va acollir favorablement la proposta que es feia des de l’Ajuntament, així com el treball de camp dut a terme els darrers mesos pels professionals de la universitat per posar les bases del projecte.
De la seva banda el rector Jordi Montaña va explicar que la Universitat de Vic és una universitat petita, jove, de gestió privada, que compta amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya i que treballa amb vocació de fer un servei públic i d’expandir-se pel territori, amb flexibilitat, però alhora amb rigor. Montaña comentava que el Penedès disposa de grans empreses en el món del vi, molt professionalitzades, però alhora hi ha un teixit important de petites empreses que estan necessitades de certa professionalitat en la gestió empresarial. Finalment, Pilar Soldevila, directora de la Fundació Balmes que actualment gestiona la Universitat de Vic va dir que l’escola havia de néixer ben integrada en el territori i alhora oberta a les necessitats del sector del vi. Per aquest motiu va demanar la complicitat del sector, sense la qual, va dir, costarà d’arrencar. En un principi s’impartiran 6 mòduls amb un mínim de quinze alumnes cadascun, que poden tractar des de la verema, el celler, l’etiquetatge, etc. Els alumnes podran matricular-se en tots els mòduls o només en aquells que els interessin, els quals tindran una durada d’entre 2 i 3 mesos. S’obtindrà un diploma expedit per la Universitat de Vic.

A la fotografia moment de l’encaixada de mans de Pere Regull i Jordi Montaña. (Foto ACN)

També et pot interessar

Comentaris