S’acosta el procés de preinscripció escolar per al curs 2011-2012

26/01/2011 - 13:51h

Entre el 14 i el 25 de febrer tindrà lloc el període de preinscripció per a les escoles i instituts per al curs 2011-2012. La preinscripció és el procés que s’ha de seguir per sol·licitar una plaça escolar, i l’han de fer les famílies amb fills i filles que hagin d’accedir per primera vegada a un centre educatiu. Per tant, aquest procés és especialment important per a l’alumnat que el curs vinent hagi de cursar P3 o 1r d’ESO i també afecta a aquells que volen demanar un canvi de centre.
Les jornades de portes obertes que els diferents centres faran aquest cap de setmana s’adrecen especialment a les famílies amb fills i filles en edat d’iniciar alguna de les etapes que suposen una tria de centre i serveixen per orientar-les sobre el seu funcionament, sobre la normativa vigent que inclou els criteris d’admissió i sobre el calendari i els procediments que se segueixen en la matriculació. A més, els centres expliquen la seva oferta de places dels ensenyaments sufragats amb diners públics, el seu projecte educatiu, les activitats extraescolars i els serveis escolars que ofereixen, entre altres aspectes d’interès.
Aquest cap de setmana es concentren les jornades dels centres privats concertats de la vila. El col·legi Sant Josep organitza la jornada de portes obertes aquest dissabte 29 de gener, de 2/4 de 12 del matí a 2/4 de 2 del migdia. El Col·legi Sant Ramon de Penyafort organitza una visita destinada a Educació Primària i Educació Secundària que tindrà lloc aquest divendres 28 de gener a 2/4 de 5 de la tarda. Al Col·legi del Carme la jornada de portes obertes tindrà lloc el dissabte 29 de gener, d’11 del matí a 1 del migdia. Finalment, l’escola Montagut organitza la jornada de portes obertes el diumenge 30 de gener, de 2/4 d’11 del matí a 1 del migdia.
Les escoles públiques organitzen les jornades de portes obertes entre el 2 i el 10 de febrer. Les dates són les següents: el dimecres 2 de febrer, escola Mas i Perera; el dijous 3 de febrer, escola Estalella Graells; el dilluns 7 de febrer, escola Dolors Piera; el dimarts 8 de febrer, escola Baltà Elias; el dimecres 9 de febrer, escola Cristòfor Mestre; i el dijous 10 de febrer, escola Pau Boada. L’horari és de les 5 a 2/4 de 7 de la tarda.
Els instituts públics de secundària de Vilafranca també ofereixen jornades de portes obertes. L’Institut Eugeni ha triat el dilluns 7 de febrer, de les 6 de la tarda a les 8 del vespre; l’Institut Milà i Fontanals el dissabte 12 de febrer, de 10 del matí a 2 de la tarda; i l’Institut Alt Penedès el dimecres 16 de febrer, d’1/4 de 6 de la tarda a les 8 del vespre.

Orientacions a l’hora de fer la preinscripció

Cal tenir en compte que Vilafranca disposa d’una àmplia xarxa de centres educatius sostinguts amb fons públics (públics i privats concertats). Això garanteix que les famílies puguin accedir a una plaça educativa de qualitat en condicions d’igualtat i gratuïtat en el tram de l’educació obligatòria.
És important que les famílies coneguin l’existència de la normativa que té per objectiu regular el procés de preinscripció i matriculació. En determinades ocasions la demanda supera l’oferta de places, i per això s’han d’aplicar uns barems que atorguen una puntuació a cada sol·licitant. En cas d’empat, es fa un sorteig.
Les famílies també han de saber que cap sol•licitud d’admissió no pot ser rebutjada per raons ideològiques, religioses, morals, socials, de naixement o de sexe. Els centres han d’informar sobre els mitjans específics d’adaptació a les exigències que requereixen determinades discapacitats de l’alumnat.
En el cas dels centres privats concertats, les famílies tenen dret a rebre informació sobre el caràcter propi del centre i de l’existència de les quotes per l’hora complementària o sisena hora, així com del caràcter voluntari de qualsevol altra quota.

Oficina Municipal d’Escolarització

Per a més informació, orientació i assessorament en el processos de preinscripció i matriculació, els ciutadans poden dirigir-se a l’Oficina Municipal d’Escolarització. Aquesta oficina està situada al carrer de Santa Maria, número 2, 1a planta, i el telèfon és el 93 892 03 58. També es pot trobar informació de tot el procés al web de l’Ajuntament de Vilafranca www.vilafranca.cat.

També et pot interessar

Comentaris