Clam a mobilitzar-se contra ADIF i portar-lo als tribunals

25/01/2011 - 17:31h

La CUP va organitzar dilluns al vespre a Vilafranca el debat que portava per títol ‘AVE i drets de la ciutadania’, encapçalat per l’advocat de l’associació catalana contra la contaminació acústica, Lluís Gallardo, qui va animar els veïns afectats a dur a terme accions socials reivindicatives contra ADIF fins que no solucioni els problemes del pas de l’AVE per Vilafranca.
Segons l’advocat, els veïns “no tenen perquè aguantar aquesta situació durant tants anys” ja que, explica, els drets fonamentals de les persones són superiors al dret de l’Estat de provocar aquestes emissions de sorolls i vibracions i, per tant, el que cal és exigir les mesures tècniques que siguin possibles per tal d’evitar aquestes emissions que molesten els veïns.

Indemnitzar els particulars
“M’estranya com es pot arribar a aguantar durant tant de temps i més sabent que les mesures correctores existeixen però està clar que si ADIF no les tira endavant és per una pura qüestió econòmica ja que són solucions que farien que el pressupost es disparés”, diu Lluís Gallardo. L’advocat reconeix que els veïns es troben en una situació complicada però diu que no passa res si l’Ajuntament ha de tirar endavant un contenciós administratiu contra ADIF per reclamar mesures correctores i danys i perjudicis per als afectats.
“Un contenciós d’aquest tipus pot estar solucionat en dos o tres anys màxim, per tant, no és veritat el que es diu que us podeu estar 10 anys esperant la sentència perquè la primera sentència pot emetre’s en un any. Si cal fer aquest pas endavant s’ha de fer amb fermesa i amb l’Ajuntament com a principal defensor”, va afirmar Gallardo.
El que sí vol deixar clar l’advocat és que les indemnitzacions personals les ha de demanar cada família ja que l’Ajuntament no pot demanar-les per a particulars.
L’advocat va explicar que la problemàtica del cas de l’AVE és que “no és un interès privat el que ocasiona sorolls i vibracions sinó que ho ha establert l’Estat sense tenir en compte els drets que se’n pot emportar”. Gallardo va dir que no entenia com l’Ajuntament que governava aleshores “va decidir que l’AVE passés pel mig de Vilafranca però en tot cas ja no es pot treure i el que cal són solucions tècniques que el facin 100% compatible amb els drets de les persones i també potser cal demanar responsabilitats a qui manava aleshores per tal que expliqui el per què de la seva decisió”.

Res de pantalles acústiques
Pel que fa a la proposta de pantalles acústiques, el regidor de la CUP Xavier Navarro va apuntar que no podien acceptar aquesta solució, que l’únic que feia era “refermar com de malament s’ha fet tot plegat i és intolerable”. L’advocat es va manifestar en el mateix sentit, deixant clar que les pantalles acústiques aïllen sorolls però no solucionen les vibracions.
Finalment, Xavi Navarro va encoratjar tots els veïns a dur a terme les accions socials reivindicatives necessàries per tal que ADIF “vegi que l’Ajuntament no està sol i per tant, com a veïns, el que heu de fer és fer pressió i anar a tot arreu. El conflicte s’ha de visualitzar i així serem més incòmodes per ADIF i voldran solucionar-ho. S’ha de fer un pas endavant i anar a totes i si pot ser al costat de l’Ajuntament, millor”.
Per part dels veïns afectats, Josep Anton Doblas va manifestar la seva confiança que l’Ajuntament portaria ADIF als tribunals si abans de dimecres no es proposen solucions reals al problema. “Si no ho fan anirem en contra d’ADIF i de l’Ajuntament, però de moment no dubtem de la paraula de l’alcalde i creiem que portarà el tema als tribunals”, va cloure Doblas.

També et pot interessar

Comentaris