El govern de Vilafranca demana als grups responsabilitat a l’hora de negociar el pressupost

21/12/2010 - 16:55h

El regidor d’hisenda de l’Ajuntament de Vilafranca, Aureli Ruiz, ha fet una roda de premsa per tal d’explicar un parell de temes sobre les finances municipals. El primer tema que està a l’ordre del dia és el del pressupost, que ha anunciat que no portaran a aprovació aquest mes de desembre perquè encara estan negociant amb els altres grups municipals als que demana “responsabilitat” a l’hora de negociar el pressupost i que sobretot rebaixin expectatives perquè no hi ha recursos per tot.
Pel regidor, a més, caldria aprovar el pressupost a principis de febrer perquè més enllà serà molt difícil a causa de la precampanya per a les eleccions municipals del maig. Si el pressupost entra en una pròrroga faria aturar sobretot els projectes del Centre Cívic i de la rehabilitació del carrer Sant Pere.

Prioritats
Segons ha explicat el regidor d’hisenda, el que cal definir és sobretot què no es pot renunciar i el govern el que té clar és que no es pot renunciar ni a garantir els drets socials ni a donar suport i dinamitzar l’economia local.
El portaveu del govern també ha explicat la necessitat d’acotar molt les inversions a fer, ja que més inversions volen dir més endeutament. Aureli Ruiz ha afirmat que el 2010 l’Ajuntament ja va fer un salt important pel que fa a l’endeutament i per al 2011 es planteja un manteniment del nivell d’endeutament, que és de prop de quatre milions d’euros.
“Hi ha grups que ens demanen que ens endeutem més dels quatre milions d’euros, però no ho podem fer i aquest és un dels principals motius de desacord en les negociacions”, afirma Aureli Ruiz.
En aquest punt, el regidor ha esmentat com “inassumible” la proposta del PSC que l’Ajuntament es faci càrrec de desenvolupar el polígon Domenys III (les obres d’urbanització costarien uns 17 MEUR).

Inversions
En aquests moments les inversions que l’equip de govern planteja per al 2011 són les derivades de la Llei de Barris de l’Espirall (1,5 MEUR per al centre cívic), la rehabilitació del mercat de Sant Salvador (450.000 euros), reurbanització íntegra del carrer Sant Pere (600.000 euros) i inversions de manteniment i reposició (1 MEUR).
El portaveu de l’equip de govern ha afirmat que en aquests moments cal renunciar a grans projectes que suposin elevar el nivell d’endeutament de l’Ajuntament. Això no vol dir, però, deixar-los aparcats indefinidament. En aquest sentit, Aureli Ruiz ha dit que l’equip de govern està intentant que els projectes no els assumeixi l’Ajuntament directament sinó altres administracions o entitats.
Finalment el portaveu del govern ha estat optimista afirmant que, malgrat quees preveia un dèficit de l’Ajuntament proper als 2 MEUR, sembla que es podrà tancar l’exercici de 2010 amb equilibri pressupostari.

Pagament als proveïdors
Un altre tema que ha volgut deixar palès Aureli Ruiz des d’Hisenda és que l’ajuntament de Vilafranca sí compleix amb els pagaments als seus proveïdors. Aquestes afirmacions les ha fet per sortir al pas d’unes informacions difoses els darrers dies respecte del termini de pagament dels Ajuntaments. Ruiz ha explicat que l’Ajuntament de Vilafranca rep, cada any, prop de 10.000 factures o certificacions d’obres. Els terminis de pagament depenen de dos factors: la data de la factura i la data de recepció de la mateixa.
El regidor ha assegurat que l’Ajuntament de Vilafranca està entre els ajuntaments que més compleixen amb els seus proveïdors. Fins i tot, hi ha proveïdors que fan millors ofertes a l’Ajuntament de Vilafranca que a d’altres, perquè saben que Vilafranca paga millor i més aviat.

Pagament en 30 dies
El regidor d’Hisenda ha dit que, des de la data de recepció de la factura, el termini mitjà de pagament que aplica l’Ajuntament de Vilafranca està al voltant dels 30 dies aproximadament, quan la llei indica que ha de ser de 55 dies.
Per tant, l’Ajuntament compleix ara, i ja complia abans, amb el que diu la llei, i ho fa amb total rigorositat. Sempre s’ha estat molt per sota del límit que s’esmenta. Aureli Ruiz ha afirmat que si algun ajuntament paga en un termini de 30 dies, és perquè utilitza un instrument financer a través d’una entitat financera, que cobra una comissió i uns interessos per fer-ho en un termini tan curt.
El portaveu del govern ha dit que pel que fa a Vilafranca es té constància que, de les prop de 10.000 factures rebudes, només 7 es troben en situació de pagament fora de termini i és per motius aliens al servei d’Hisenda.
Aquest nombre tan reduït de factures només representa un total de 500 euros que, respecte als prop de 40 milions d’euros que signifiquen les compres i obres, és una quantitat “ridícula”.
Finalment, Aureli Ruiz ha afirmat que la millor mesura anticrisi és pagar els proveïdors al més aviat possible i que aquesta ha estat la seva insistència principal des que és regidor d’Hisenda.

També et pot interessar

Comentaris