L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès rep la documentació de la Cooperativa del Vendrell

16/12/2010 - 17:34h
L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès va acollir l’acte de signatura de la cessió en comodat del fons documental de l’Agrícola del Vendrell, SCCL, la Cooperativa vendrellenca, amb Jordi Sánchez, president del Consell Comarcal del Baix Penedès, en nom i representació de la Generalitat de Catalunya, i Pere Pijoan, president de l’Agrícola del Vendrell, amb la presència de Jaume Cañellas, administrador de l’entitat i Nativitat Castejón, directora de l’Arxiu Comarcal de Baix Penedès.
 La directora de l’Arxiu Comarcal va agrair a l’Agrícola del Vendrell i al seu president la confiança demostrada  per tal que l’Arxiu Comarcal conservi el fons documental d’aquesta entitat vendrellenca que ja ha complert més de cents anys de vida i que per tant, forma part del patrimoni documental del nostre país.
 Els seus orígens s’han d’entendre en un època en què l’associacionisme arribà al seu màxim esplendor. De les iniciatives de tres entitats vendrellenques, la Cambra Agrícola, el Centre Industrial i l’Associació Agrícola del Vendrell va sorgir el Sindicat Agrícola del Vendrell que es va fundar el 20 de juliol de 1906 per un grup de vint-i-un propietaris agrícoles per fer front a la comercialització de la producció vinícola després de la crisi agrícola provocada per la fil·loxera a finals del segle XIX, tal com s’explica de manera detallada en la primera acta fundacional.
 El fons documental de l’Agrícola del Vendrell que està ingressat a l’Arxiu Comarcal ocupa un volum aproximat de 47 metres lineals i el seu abast cronològic abraça de 1906 a 1996. A partir d’ara, el compromís de l’Arxiu Comarcal serà vetllar per conservar la integritat d’aquest fons documental, classificar-lo, inventariar-lo, posar-lo a disposició dels investigadors i fer activitats de difusió cultural per donar-lo a conèixer al públic en general.
 Entre la documentació conservada destacaríem els llibres d’actes, els reglaments, les escriptures notarials de compravendes dels terrenys, el plànol de l’ampliació del celler, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell de l’any 1935; la sèrie de correspondència, de comptabilitat, de vendes i exportacions i l’arxiu fotogràfic.
No es pot comprendre l’activitat econòmica de la vila del Vendrell i de la comarca del Baix Penedès sense conèixer la història d’aquesta entitat. Des del seu primer president Jaume Miró Bassa fins al dia d’avui, hi ha una llarga trajectòria que podrà ser estudiada i valorada per les generacions actuals i futures. I això serà possible gràcies a la voluntat de l’Agrícola del Vendrell, representada pel seu president actual, el senyor Pere Pijoan, de cedir en comodat el seu fons documental a la Generalitat de Catalunya.

També et pot interessar

Comentaris