La Fira del Gall se celebrarà el 18 i 19 d’aquest mes al Parc de Sant Julià

alt
30/11/2010 - 09:03h

Divendres passat va ser presentada als mitjans de comunicació una nova edició de la Fira del Gall que s’esdevindrà el cap de setmana del 18 i 19 de desembre i que confirma la seva ubicació al parc de Sant Julià, espai que des de fa tres anys acull el certamen i que sembla haver-se guanyat amb fermesa la conformitat de tots els agents que prenen part a la fira.
De fet així es va constatar a la presentació on hi eren presents l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, acompanyat de la regidora i presidenta del Patronat de Comerç i Turisme, Dolors Rius així com de tots els representats dels diferents sectors que prenen part a la Fira del Gall, una fira que començarà a fer bullir l’olla a partir de demà amb la tradicional exposició al llarg de la rambla Nostra Senyora dels dibuixos elaborats pels alumnes de 3r i 4t de primaria de les escoles vilafranquines a través de la campanya “L’aviram i la Fira a Cel obert”. Demà també quedaran exposats a l’entrada de la Casa de la Vila el Tomasot i la Ballarica, la parella de bestiari festiu, símbol de la Fira del Gall. Pel que fa a la ubicació Rius va explicar que “els ímputs ens van indicar que s’havia de repetir lloc. L’accessibilitat és molt favorable i, a la vegada ens permet celebrar el mercat dels dissabtes”.
La presidenta del Patronat de Comerç i Turisme va explicar que a l’edició d’enguany hi ha novetats i que la fira creix pel que fa a la proposta d’activitats, algunes d’elles estretament relacionades amb l’enoturisme. Una imatge a través d’una fotografia d’un Gall Negre del Penedès de ben petitó és la que acompanyarà tota la promoció de la Fira d’enguany, elaborat per Nexos i Iniciatives i patrocinat un any més per Caixa Penedès.
Pel que fa a l’oferta d’aviram, Maria Antònia Udina, en representació de l’Associació de Criadors d’Aviram Autòcton va explicar que vindrà a ser la mateixa que l’any passat en quantitat i preus. Així, es posaran a la venda un total de 1.200 Galls Negres, 3.300 peces d’aviram i 400 peces sacrificades. En total hi seran presents 21 pagesos, 8 criadors de l’Associació que esperen repetir l’èxit de l’any passat venent gairebé totes les peces. En aquest sentit Udina va remarcar que malgrat el constant augment del preu del piso els criadors han fet un esforç i no apujaran els de l’aviram que un any més mantindran preus.
La Fira del Gall va rebre l’any passat uns 40.000 visitants xifra que si el temps acompanya s’espera repetir novament. A la presentació es va explicar que el 67% d’aquests són vinguts de fora del Penedès.
Les novetats més destacables d’enguany són, d’una banda, la recuperació -després de dos anys- del Concurs de Truites que es farà al pavelló de la Gastronomia i que divendres ja pràcticament s’havien exhaurit les cinquanta places disponibles i de l’altra l’ampliació del Concurs-Exposició de Gallina Penedesenca que enguany incorpora una Mostra-Concurs de Races Catalanes. A més hi haurà nous tallers oberts a tots els visitants (taller de fotografía de la Fira, taller dels sentits per aprendre a distingir gustos i aromes dels vins així com diferents tastos de vins i caves de diferents cellers de la comarca. Tot plegat sense deixar de banda els eixos bàsics de la Fira del Gall com són el Mercat d’Aviram de Pagès, la Mostra de Cuina d’Aviram, que enguany celebra els 25 anys i que oferirà una proposta de 20 plats per escollir, la Mostra de Vins Negres de la DO Penedès amb 17 vins i el Superceller.
El tret de sortida serà el pregó que serà el dimecres dia 15 al Saló de Sessions de la Casa de la Vila i que anirà a càrrec de Josep Sucarrats, director de la revista Cuina.
Donada la bona resposta de participación i la satisfacció dels restaurants participants aquest any es repeteix la iniciativa “La Fira als restaurants” on els restaurants Cal Ton, Casino, El Gat Blau, La Pèrgola, Mercat, Nou Can Marçal, Nou Tanins, Racó de la Calma, Trefí i Trencadís oferiran als seus clients a partir de divendres que ve dia 10 i fins el dia 19, darrer dia de la Fira la possibilitat de degustar un menú que inclou plats d’aviram i, a la vegada, promocionar els vins a proposta d’UVIPE i que els dies de la fira es podran degustar al Superceller.
La Fira del Gall és diferent a la resta de fires que s’organitzen arreu del país. Aquesta és una fira “d’experiències i plena de noves sensacions” i el públic és diferent. Des del Patronat de Comerç i Turisme, Pilar Yagüe va reivindicar que la Fira del Gall representa “una excel•lent oportunitat per donar a conèixer Vilafranca i el territori”. En aquest sentit l’Ajuntament obrirà portes durant tot el cap de setmana de fira perquè els visitants d’aquesta puguin adquir un val per fer una visita gratuïuta al Casal de la Festa Major, al Vinseum i o bé al Claustre de Sant Francesc.

Comentaris