La CUP demana la creació immediata d’una Coordinadora veïnal

17/11/2010 - 17:38h

La CUP presentarà en el proper ple de Vilafranca una moció per la creació d’una coordinadora veïnal per reforçar la participació ciutadana i el teixit associatiu de la vila.  Aquesta coordinadora seria el pas previ de la creació d’un Consell de la Vila que, per la CUP, ha de ser un espai de participació efectiva, més enllà de l’intercanvi d’informació i amb capacitat real d’incidència en els grans temes que afecten a tot Vilafranca. Segons la CUP, aquest Consell de la Vila serà molt difícil de crear abans de les eleccions municipal perquè requereix d’uns terminis administratius molt concrets, però creuen que la coordinadora sí es pot crear de manera immediata.
Molta participació
Aquesta coordinadora veïnal estaria composta pel govern, pels representants de les associacions de veïns, per l’oposició i per alguna altra entitat representativa de Vilafranca.
Una de les grans diferències que hi hauria amb les reunions entre govern i associacions de veïns és que les reunions de la coordinadora s’haurien de fer mínim un cop cada dos mesos, que hi haurien representants també de l’oposició i que la coordinadora estarà jurídicament reconeguda de tal manera que hi haurà una acta en finalitzar cada reunió per tenir en compte els acords als quals s’ha arribat.
Segons la CUP és una manera de fiscalitzar al govern i ser més transparent perquè ara “sovint s’arriben a acords en les reunions de veïns que després no es tiren endavant perquè només es fan de paraula i els veïns se senten enganyats”. A més a més, en la reunió es tractarien temes de diferents barris per tal que tots els presents coneguin quin és l’estat global de Vilafranca.

Funcions
Segons la CUP, les tasques del Consell de la Vila, i prèviament d’aquesta coordinadora, serien: informar de la situació i de les propostes d’acció municipal; recollir l’opinió dels agents participants respecte a la situació i les actuacions de millora; proposar actuacions; emetre informes sobre l’estat de la qüestió i difondre la participació ciutadana en el seu àmbit d’actuació més enllà dels membres que el constitueixen.

La coordinadora veïnal seria un canal de comunicació directe entre les associacions de veïns i el govern municipal i per tant pot ser un espai de coordinació entre totes les associacions de veïns, tant entre elles com d’elles amb altres entitats.
Cal destacar que les associacions de veïns participants en la coordinadora i també la resta d’entitats haurien de garantir assemblees informatives a tots els veïns del barri per tal de traslladar la informació, el treball i el debat del Consell i de la Coordinadora.

Per tots aquests motius, la moció de la CUP demana crear aquesta coordinadora de manera immediata i que es reuneixi un cop cada dos mesos, amb la participació de tots els partits polítics presents al consistori i, a banda, iniciar els tràmits necessaris per tal de crear el Consell de la Vila i procedir per dotar-lo de personalitat jurídica pròpia. Un cop es creï el Consell de la Vila, la coordinadora veïnal desapareixeria i s’integraria dins el Consell.

També et pot interessar

Comentaris