Els Castellers de Vilafranca fan història amb la primera torre de vuit sense folre descarregada mai

alt
01/11/2010 - 16:38h

Els Castellers de Vilafranca han descarregat la primera torre de vuit sense folre que veu el món casteller (foto: Judith Estradé), en una Diada de Tots Sants absolutament històrica. Els verds han completat quatre castells de gamma extra -anteriorment només ho havien aconseguit l’any 2006, però no de la categoria dels d’aquest dilluns- i han segellat la segona millor actuació de tots els temps, després de la de Sant Fèlix del 2005. De la seva banda, la jornada també ha estat històrica per a dues de les tres colles convidades. Així, els Capgrossos de Mataró s’han convertit en la cinquena colla de ‘gamma extra’ i els Castellers de Sants, que com els mataronins han fet la seva millor actuació de la història, han completat el seu primer quatre de nou amb folre. altL’actuació dels Castellers de Vilafranca ha estat inoblidable. Ha començat amb el seu castell de referència i fins aquest dilluns la construcció més difícil que s’havia vist aquesta temporada: el quatre de nou amb folre i agulla. Els verds, com és habitual, han completat el castell de manera magistral. És ja el quatre de nou amb folre i agulla número 24 en l’impressionant currículum dels vilafranquins, des del primer que van completar el 1996.
A la segona ronda, però, ha arribat el moment més important, intens, emotiu i històric de la diada. Després d’uns assaigs molt esperançadors, els Castellers han portat a plaça l’inèdita torre de vuit sense folre. Un castell que només s’havia vist carregat en mitja dotzena d’ocasions per part dels mateixos verds (la primera, l’any 1999), més dues torres carregades per la Colla Vella dels Xiquets de Valls i una altra de la Colla Joves Xiquets de Valls. Aquest dilluns, però, -en l’intent global número 35 de tota la història del món casteller- l’estructura ha pujat en tot moment molt quieta i sempre s’hi han vist possibilitats de fer-hi l’aleta. Amb la torre carregada, la ‘plaça més castellera’ ha anat acompanyant la descarregada amb una d’aquelles eufòries generalitzades que es recorden per sempre més. Amb la canalla fora de la torre ja s’ha vist que el castell es completaria i, és clar, l’èxit ha estat llargament celebrat.
altEls verds encara han continuat fent història amb el tres de nou amb folre i agulla, un castell que els vilafranquins es van inventar i que només han pogut descarregar en una altra ocasió ells mateixos, més un de carregat pels Minyons de Terrassa. El castell també ha anat perfecte, llevat potser d’uns segons que el tres de nou folrat ha hagut d’esperar l’arribada de l’agulla al seu lloc. Res, però, que fés perillar l’estructura.
altI amb tres castells de gamma extra descarregats, el dubte era veure si els Castellers de Vilafranca tirarien el pilar de nou amb folre, manilles i puntals que havien assajat. Al final han preferit buscar poder completar una diada amb quatre castells d’extrema dificultat descarregats i han completat el pilar de vuit amb folre i manilles, el cinquè que la colla descarregava aquesta temporada. Per a la història també queda el fet que és la segona temporada que els vilafranquins descarreguen cinc pilars de vuit i en carreguen un altre en el mateix any. Ho havien fet l’any 1999 i aquest 2010 només aquesta colla ha pogut fer l’aleta a l’imponent espadat.
L’eufòria d’aquesta actuació ha fet que la colla i tota la plaça celebrés llargament una exhibició extratosfèrica. De fet, per bé que tothom pensava que havia vist una cosa insòlita -així és en el cas de la torre de vuit sense folre-, l’actuació esdevé la segona millor de la història del món casteller. Només la supera la que els mateixos Castellers de Vilafranca van signar per Sant Fèlix del 2005: quatre de nou amb folre i agulla descarregat i tres castells més de gamma extra que van quedar en ‘només’ carregats, però es tractava de la torre de nou amb folre -sense manilles-, el tres de deu amb folre i manilles i el pilar de vuit també amb folre i manilles.
Mataró, gamma extra
altL’actuació de Tots Sants del 2010 no només serà recordada amb lletres d’or pels verds, atès que, com apuntàvem, també ha estat destacada l’exhibició de dues de les colles forànies.
Així, els Capgrossos de Mataró han completat el seu primer castell de gamma extra de la història. Ha estat una magnífica torre de nou amb folre i manilles a la tercera ronda, que ha estat també molt celebrada per la colla i la plaça. Abans, els mataronins han signat un tres de nou amb folre i un quatre de nou amb folre. Al final de l’actuació, gent dels Capgrossos han desplegat una gran pancarta que recordava la gesta de l’entitat.
Primer quatre de nou ‘gris’
altI també ha estat una gran diada pels Castellers de Sants. Els ‘borinots’ han portat a plaça el seu primer quatre de nou amb folre. El castell ha estat completat amb èxit ja a la primera ronda, la qual cosa, juntament amb el quatre de nou amb folre i agulla, ha esdevingut un dels primers moments àlgits de la jornada. A la segona ronda, els barcelonins han carregat un tres de nou amb folre, castell que també havien intentat per primera vegada en una diada de Tots Sants a Vilafranca. Va ser l’any 2007, tot i que aleshores no van tenir l’èxit assolit aquest dilluns. I els ‘Borinots’ han tancat l’actuació amb una torre de vuit amb folre.
Finalment, els Castellers de Lleida han fet la clàssica actuació de vuit, amb el quatre i tres de vuit i la torre de set. A la segona ronda i després del carro gros, els lleidatans han viscut també el seu moment històric. Ha estat amb el primer intent d’un castell de nou de l’entitat. Al final, però, el tres de nou folrat que han provat ha quedat molt lluny de poder ser carregat.

També et pot interessar

Comentaris