Vilafranca posa en marxa aquest novembre el dispositiu CRIT

alt
28/10/2010 - 16:23h

Aquesta setmana l’Ajuntament de Vilafranca ha presentat el que serà el nou Centre Municipal de Recursos per a la Inclusió i el Treball (CRIT) que des del Servei de Foment de l’Ocupació (La Fassina) i els Serveis Socials Bàsics posaran en marxa la primera quinzena de novembre, un nou dispositiu per buscar la millora de l’atenció de persones en risc d’exclusió social. A aquesta acció només s’hi podran acollir persones empadronades a Vilafranca, amb problemes socials o d’ocupació i tinguin d’entre 16 i 64 anys. EL CRIT es configura com a un mecanisme d’abordatge conjunt de les demandes ciutadanes, inicialment, entre els dos departaments municipals que han dissenyat la proposta. A la presentació hi eren presents l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, els regidors de Serveis Socials i Ocupació, Ramona Suriol i Raimon Gusi, respectivament, amb els caps dels dos serveis, Montse Mestre i Fernando de León i les dues tècniques que gestionaran el servei.
L’actual crisi econòmica ha multiplicat les situacions de desocupació i de dificultats econòmiques i socials i això ha produït un increment important en el nombre i complexitat de les demandes que es reben. Els Serveis Socials reben moltes demandes i realitzen la seva intervenció socioeducativa, de la mateixa forma que el SFO també en rep moltes i dóna respostes orientades a la millora de l’ocupabilitat i a la inserció laboral. El disseny d’aquest dispositiu respon a la necessitat de fer un salt qualitatiu unificant les respostes dels diferents serveis, davant les situacions de major dificultat. Guanyant, també, en eficàcia i eficiència, compaginant el bon nombre de recursos municipals que existeixen (i d’altres agents amb presència a la vila) per definir itineraris sociolaborals i educatius en benefici de persones que es troben en risc d’exclusió social.
Els Serveis Socials Bàsics i el Servei de Foment de l’Ocupació tenen una llarga trajectòria de treball compartit. Han participat i participen en programes transversals amb altres departaments, com en el cas del Programa de Rehabilitació d’Habitatges amb Finalitat Social i d’altres. També han mantingut una estreta i contínua col·laboració per atendre de forma coordinada persones amb problemàtica social i laboral i han desenvolupat durant el 2009 i 2010 el programa dels Itineraris d’inserció per a persones beneficiàries de la Renda Mínima d’Inserció.
La creació del CRIT representa una sistematització i consolidació d’aquestes experiències anteriors de treball conjunt i ha de constituir una base sobre la qual s’han d’incorporar altres departaments municipals i posteriorment altres agents de la ciutat, va explicar el regidor Raimon Gusi.
Els processos d’exclusió social depenen de molts factors: laborals, econòmics, formatius, de salut, de participació, d’accés a l’habitatge, etc. i estan marcats també per altres eixos: edat, gènere i ètnia o procedència. En aquests moments la incidència més forta prové de les situacions de desocupació, però en un gran nombre de casos, la manca d’ocupació desencadena, accelera o agreuja altres factors com els que hem esmentat. En aquest sentit, basant-nos en una visió multifactorial dels processos d’exclusió, es pot entendre que la inserció laboral és molt important i imprescindible, però no garanteix la inclusió social.
Aquestes idees han portat a formular una forma diferent de treballar amb aquest col·lectiu i ara es planteja un abordatge integral de les demandes i necessitats de les persones, que incorpori als processos d’inserció laboral altres aspectes clau per a millorar les possibilitats d’inclusió social, a través d’una resposta global. Per això s’ha volgut concretar-lo a la pràctica, de forma operativa.
Millorar qualitativament les respostes que l’Ajuntament ofereix a les situacions d’aquelles persones que es troben en risc d’exclusió social i que es detecten als serveis municipals (inicialment els Serveis Socials i el de Foment de l’Ocupació). Aquesta millora ha de basar-se en la integració de les propostes (els itineraris integrats) i una clara funció de facilitat per a les persones. No es planteja la creació d’una nova forma d’accés als serveis i les prestacions municipals i es mantindran els punts d’acollida i atenció que ara per ara ofereix l’Ajuntament per a atendre les persones amb dificultats. La missió fonamental del CRIT serà, per tant, rebre la informació dels casos que entren pels circuits habituals, analitzar-la i completar-la i, a partir d’una entrevista en profunditat, elaborar una proposta d’itinerari integrat d’inserció sociolaboral en base al qual se signarà un compromís de participació amb la persona beneficiària.
A efectes d’articular aquestes propostes d’itineraris, el CRIT tindrà com a referències totes aquelles prestacions i recursos que es poden incorporar com a elements modulars dels itineraris integrats. Aquests recursos i prestacions estan recollits i classificats en el Catàleg de Serveis i Prestacions per a la Inclusió Social que l’equip del CRIT ha preparat.
El CRIT compta inicialment amb dues professionals. Una tècnica d’ocupació a jornada sencera i una tècnica de serveis socials a mitja jornada que es localitzaran a les dependències de La Fassina.
Aquest equip inicial rebrà dels Serveis Socials i de Foment de l’Ocupació les derivacions dels casos amb les prioritats marcades pels professionals d’acollida de cada servei i no serà un servei d’atenció directe a la ciutadania. Des del CRIT es realitzarà la citació de les persones que resultin derivades, per a la realització de l’entrevista i la signatura del compromís o contracte socioeducatiu, i a partir d’aquí iniciar l’itinerari integrat o pla de treball proposat.
La posada en marxa d’aquest dispositiu no altera, per tant, els circuits actuals.

Comentaris