Vilafranca augmenta en un 1,8% les ordenances i taxes

Avatar
27/10/2010 - 16:17h

Vilafranca va viure dimarts al vespre un dels plens més importants per al govern municipal. Es tractava, entre d’altres punts, de portar a aprovació les ordenances i taxes per l’any vinent. El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va explicar com la proposta del govern havia inclòs algunes propostes d’altres grups i que el que pretenia el govern era augmentar en un 1,8% la majoria de taxes, impostos i preus públics, com corresponia a l’augment de l’IPC d’agost a agost.
“Els impostos són necessaris per prestar serveis i finançar-los. Creiem que un 1,8% no és una quantitat molt elevada que ens ajudarà a reajustar les despeses i a tenir més finançament”, va afirmar Ruiz al mateix temps que va voler deixar clar que continuaven donant ajuts per a les persones que estaven passant per un mal moment a causa de la crisi econòmica. A més a més, Ruiz va voler deixar clar que hi havia impostos que no s’apujaven i que havien creat noves bonificacions com ara als jubilats o a les empreses que fessin contractes indefinits, entre d’altres.

Des d’ICV, Bernat Villarroya va explicar que votarien en contra perquè, tot i entendre la puja, desconeixien algunes dades i no podien votar a favor sense coneixement de causa. Villarroya va demanar també que el govern retirés la proposta.

Des d’ERC, també es van sumar a la demanda d’ICV perquè, segons Pep Quelart, s’havia de millorar el diàleg i explicar millor el perquè d’un augment d’impostos. “Com podem baixar-li el sou als treballadors i apujar els impostos, com ho expliquem? Des d’ERC creiem que cal una rectificació general i una congelació de les taxes”. El PP va anunciar la seva abstenció perquè hi havia moltes coses a millorar.

Pel que fa a la CUP, el regidor Xavi Navarro va dir que ells votarien en contra perquè consideren que la proposta no s’adapta a la situació de crisi que la gent del carrer està vivint. Per la CUP la proposta del govern era “conservadora, continuista i en contra de la justícia social”. Per Navarro, a més, el govern no hauria d’universalitzar els ajuts sinó mirar cas per cas qui ho necessita més. “El fet de ser jubilat o família nombrosa no significa que necessitin de bones a primeres més ajuts que els altres”, va afirmar Navarro.
Per altra banda, des del PSC Francisco Romero va anunciar que també votarien en contra perquè no tenien confiança “amb els projectes que destinarien els diners”. Romero, igual que Navarro, va apuntar que les taxes s’havien de discutir en paral·lel amb els pressupostos perquè si no es trobaven que el govern s’havia posat “a retallar sense establir prioritats”.

En veure que no podien aprovar les ordenances, des del govern Aureli Ruiz va explicar com l’augment de les taxes era del tot necessari per continuar oferint alguns serveis i va voler deixar clar que l’únic partit que havia donat propostes era el PSC i que, per tant, el sorprenia “que ara tothom tingui propostes. El que veig és que la voluntat era que no s’aprovessin”. Durant uns minuts, el govern va explicar que si no s’aprovaven les ordenances la situació era més greu del que es pensaven perquè això volia dir que es quedaven congelades i que no sabien si podrien fer front a determinats serveis.
Finalment, des del PSC Francisco Romero va dir que s’ho havien repensat i que havien decidit abstenir-se “per responsabilitat perquè no pot ser que no s’aprovin les ordenances però cal deixar clar i fer palesa la nostra desconfiança en els projectes del govern”.

D’aquesta manera, gràcies a l’abstenció del PSC, el govern va poder aprovar les ordenances tot i comptar amb els vots en contra d’ERC, ICV i la CUP. L’alcalde, Pere Regull, va ser el primer en agrair públicament la decisió del PSC.
Per altra banda, el ple, entre d’altres temes, també va aprovar de manera provisional la modificació del Pla de millora urbana del Polígon número 22 de la Font de l’Ametlló. Aquesta aprovació, tal i com va explicar Aureli Ruiz, “ha de permetre el desenvolupament final de la zona del polígon de mercaderies acompanyat pel desenvolupament de zones verdes”. Tots els grups es van manifestar a favor d’aquesta aprovació tot i que van demanar que es consolidés l’estructura de la masia que hi ha al polígon ja que està en perill de caure. A més a més, des del govern es van comprometre a actualitzar el catàleg de patrimoni de Vilafranca.

Modificació de pressupost?
El ple va aprovar -amb els vots a favor de CiU, ICV i PP les abstencions de PSC i CUP i el vot en contra d’ERC- una modificació de crèdit de 742 mil euros, dels quals la majoria van a parar als projectes escollits pels pressupostos participatius. La majoria de les altres partides són derivades de l’augment de l’IVA o d’alguns subministraments com ara la llum i el gas. Tots els grups van manifestar la voluntat que el procés de participació ciutadana arribi a més gent i que es tiri endavant el que es va decidir en el procés de l’any passat.

L’alcalde, Pere Regull, va voler deixar palès que “l’Ajuntament té un problema de tresoreria perquè hi ha partides on teòricament hi ha diners però són partides virtuals perquè estaven finançades amb uns diners que es treien d’una venda de terrenys que no es van vendre. Ara ja no podem estirar els diners d’enlloc. Cal saber què podem fer de veritat i quins diners tenim per no caure en un pou sense sortida”. L’alcalde va recolzar també que cal mirar com ampliar el procés de participació ciutadana

Pacte per la Laïcitat

ERC va presentar una moció de suport a un Pacte Nacional per la Laïcitat que es va aprovar amb els vots a favor dels vuit regidors del PSC, del regidor d’ERC, del regidor d’ICV i de l’alcalde, Pere Regull. Convergència (menys l’alcalde) es va abstenir juntament amb els dos regidors de la CUP i el regidor del PP va votar en contra. Per altra banda no va tirar endavant una moció de la CUP que demanava que l’Ajuntament es posicionés en contra de les aportacions econòmiques que l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat farà per la visita del Papa.

També et pot interessar

Comentaris