Vilafranca homenatjarà el músic Tomàs Berdié l’any del seu centenari

26/10/2010 - 16:55h

El compositor i músic vilafranquí Tomàs Berdié és encara un gran desconegut a casa seva, tot i que el seu llegat, especialment sardanístic, és molt apreciat més enllà de Vilafranca. Per posar remei a aquesta llacuna en la memòria musical vilafranquina, sobretot dels anys trenta als cinquanta i també amb l’objectiu de commemorar el centenari del naixement de Berdié, tres parts s’han posat d’acord per retre homenatge al músic. La bona sintonia entre Vinseum, l’Escola Municipal de Música Dolors Calvet i l’Ajuntament han permès una entesa que es traduirà en un concert i en un llibre que recull les seves partitures.

El concert, presentat sota el títol “Escoltem Tomàs Berdié”, es durà a terme a l’Auditori (6 de novembre a les vuit del vespre) amb la participació d’alumnes de l’EMMM Dolors Calvet, el cor Xamusia, la cobla Catània i l’Agrupació Polifònica.
Tomàs Berdié va deixar un llegat musical immens i valuosíssim sobretot amb composicions de sardanes, música per a piano, per a piano i veu, violí i piano, música coral i per a cor femení. De tots se n’oferirà una mostra durant un concert amb un interès especial, ja que permetrà escoltar peces força desconegudes, com ara les escrites per a veus blanques i la música de cambra.
Berdié va ser organista, director de la Capella de Música Sant Fèlix Màrtir i trombonista a la Royalty Jazz. També va mantenir un vincle amb el Cor de Filles de Maria de la trinitat i posteriorment amb l’Agrupació Polifònica.
A l’avantguarda
Segons el responsable de l’arxiu musical de Vinseum, Joan Cuscó, les composicions de Tomàs Berdié destaquen per la seva originalitat dins del panorama de l’època. Les seves influències d’autors estrangers i el seu vincle amb el món del jazz el van situar a l’avantguarda de la seva generació amb unes peces “modernes, rítmiques, mogudes, més jazzístiques”, segons Cuscó.
Una mostra de la seva producció es recull en un llibre amb les partitures i un disc compacte amb les obres enregistrades, que es presentarà el 17de desembre a Vinseum sota el títol Les cançons, la lluna i el sol. Tomàs Berdié i Montserrat (1910-1979). Amb aquesta edició es vol arribar més enllà de Vilafranca a l’hora de difondre l’obra del músic i al mateix temps també servirà per mostrar el vincle que Berdié va mantenir amb altres artistes i intel·lectuals coetanis vilafranquins: el pintor Pau Boada i el filòsof Rodolf Llorens, amb qui va formar part del grup avantguardista de l’Hèlix i dels quals també es commemora enguany el centenari del seu naixement.Com a reconeixement Vinseum i l’Institut d’Estudis Penedesencs han col·laborat en l’edició d’obres per a piano i per a veu i piano escrites per Tomàs Berdié entre els anys 1929 i 1938. Aquesta tasca permet divulgar els poemes de Rodolf Llorens a partir dels quals Berdié va composar les seves obres per a veu i piano.
Amb aquestes dues iniciatives, Vilafranca recupera una figura força desconeguda pel gran públic, especialment pels més joves, ja que la vila li va retre un homenatge l’any 1985.

També et pot interessar

Comentaris