Una novel·la satírica escrita per un metge s’endú el premi El Lector de l’Odissea

23/10/2010 - 22:02h

L’escriptor Carles Zafon és el guanyador del XIIè Premi de Narrativa El lector de l’Odissea per l’obra “Breu tractat sobre les il•lusions òptiques”. El premi, dotat amb 13.000 euros per a l’autor i amb la publicació de l’obra per part d’Edicions Proa a la seva prestigiosa col•lecció A tot vent, es va lliurar divendres a l’Auditori de Vilafranca en el decurs d’un acte que es va obrir amb un espectacle multidisciplinari d’homenatge als poetes Joan Maragall, Salvador Espriu i Gabriel Ferrater en què van intervenir l’Agrupació Polifònica de Vilafranca i el grup de dansa La Taimada dirigit per Olga Álvarez.

L’obra guanyadora

L’Anna Orteu és una dona de mitjana edat i mare de tres criatures que viu una vida monòtona de mestressa de casa. En Romà Vinyals és un agent comercial de productes de cosmètica que té tan sols una passió, la poesia. En Jaume Sensat és un metge que ha acabat triomfant com a conductor d’un programa nocturn radiofònic que tracta de sexe. No és coneixen de res i només els uneix la relació amb en Juli Comas, un mediàtic especialista en tècniques de coaching. Però circumstàncies ben diverses aboquen tots tres personatges a la necessitat d’haver d’escriure una novel•la. El procés de creació literària els conduirà a reflexionar sobre les seves avorrides vides, fins acabar entenent el sorprenent sentit de l’existència. A Breu tractat sobre les il•lusions òptiques l’autor utilitza els protagonistes de la història per jugar amb la realitat i la ficció i mostrar-nos fins a quin punt la creació literària no és més que una gran il•lusió.
El Consell de Cent Lectors que en el seu moment va elegir finalista Breu tractat sobre les il•lusions òptiques va valorar l’originalitat de la seva estructura formal, que posa a prova constantment la capacitat de percepció del lector fins al punt que es pot ben dir que l’única cosa del llibre que no enganya és el seu títol: res no és el que sembla ni res no sembla el que és realment. De la mateixa manera, també es va valorar el fet que les tres històries que d’entrada es presenten com a paral•leles i independents acabin convergint en un final escènic molt accelerat, brillant i efectista.

L’autor

Llicenciat en Medicina i Cirurgia, Carles Zafon i Llopis (Barcelona, 1965) és especialista en endocrinologia i nutrició i resideix a Parets del Vallès. A part de publicacions estrictament científiques, la relació amb la seva literatura va començar amb la publicació de la novel•la L’Harúspex (Meteora, 2004), una recreació moderna dels personatges de la mitologia grega. Li va seguir Elementa (Omicron, 2007), una col•lecció de quatre narracions curtes que expliquen històries quotidianes des d’una perspectiva amable i amb desenllaços sorprenents. L’any 2008 va publicar Cecília (Omicron, 2008), novel•la d’intriga en la qual un misteri familiar fa que el lector s’endinsi en la història del moviment espiritista del segle XX. I el mateix 2008, la narració curta Poemari va ser seleccionada en la novena edició del Certament literari les millors pàgines de Granollers i es va publicar en el llibre Regal d’aniversari i altres històries (Brau, 2009). Cal remarcar que el 2005 ja va ser finalista del “Premi el Lector de l’Odissea” i que el 2009 ho va ser del Premi de Narrativa Jaume Maspons.

4 finalistes de 35 originals

A la dotzena edició d’aquest premi literari convocat per la llibreria l’Odissea de Vilafranca, Edicions Proa, l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, s’havien presentat un total de 35 originals procedents de tots els territoris de parla catalana, la qual cosa suposa un rècord de participació. A principis del mes de juny passat, aquestes 35 obres es van sotmetre a una primera fase de lectura i de debat per part dels integrants del Consell de Cent Lectors repartits en 17 grups, com a resultat de la qual es va produir un primer descartament de 22 originals. Les 13 obres que van superar aquesta primera tria es van tornar a sotmetre a una segona fase d’avaluació que va culminar a mitjans de setembre passat amb l’elecció de les 4 obres que van passar a la final: La sang és més dolça que la mel, D’esquena al sol, MM PP i Breu tractat sobre les il•lusions òptiques.
Per tant, les quatre obres esmentades anteriorment són les que ha estat avaluant fins aquesta mateixa setmana el jurat final d’aquesta edició del certamen configurat, com ja és tradició, per lectors i per destacats escriptors i crítics literaris. Concretament, el jurat d’enguany, tot un luxe de jurat, està presidit per Jordi Cussà, guanyador de l’anterior edició d’aquest certamen amb El noi de Sarajevo. Així mateix, també formen part del jurat Susan Hursey i Carme Montserrat, en representació del Consell de Cent Lectors, Josep Lluch, director d’Edicions Proa, i els escriptors Màrius Serra, Jordi Coca i Matthew Tree.

També et pot interessar

Comentaris