Divendres que ve se sabrà el guanyador del XX Premi El Lector de l’Odissea

15/10/2010 - 10:49h

En el decurs d’un acte obert a tothom que se celebrarà a l’Auditori Municipal, el proper divendres dia 22 d’octubre, a dos quarts de nou del vespre, es donarà a conèixer l’obra guanyadora del XII Premi de Narrativa El lector de l’Odissea. Enguany són quatre les obres que, després de superar les diferents fases de lectura i de debat en les quals han participat un centenar de lectors vinculats a la llibreria l’Odissea, han arribat a la fase final d’aquest certamen: La sang és més dolça que la mel, D’esquena al sol, MM PP i Breu tractat sobre les il•lusions òptiques. En conseqüència, les esmentades quatre obres són les que opten als 13.000 euros amb què està dotat aquest certamen, els quals són aportats per Edicions Proa, l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i el Consell de Cent Lectors. Però a banda de la dotació en metàl•lic, també cal dir que l’autor de l’obra guanyadora s’emportarà, per part de Proa i a la seva prestigiosa col•lecció “A tot vent”, el compromís d’edició del llibre a començaments de l’any vinent.

Un jurat de luxe

El jurat que aquest divendres donarà a conèixer el nom del guanyador del XII Premi El lector de l’Odissea està presidit, com ja és tradició, per l’autor de l’obra guanyadora de l’edició anterior. En aquest cas, així doncs, el president serà Jordi Cussà que va ser el guanyador de l’edició anterior amb El noi de Sarajevo. Aquest jurat es completa amb els coneguts escriptors Màrius Serra, Jordi Coca i Matthew Tree, amb el director de Proa, Josep Lluch, i amb Carme Montserrat i Susan Hursey, en representació del Consell de Cent Lectors.
Tot plegat, un jurat de luxe per a una edició en què s’ha registrat un rècord de participació. I és que a la dotzena edició del Premi de Narrativa El lector de l’Odissea s’han presentat un total de 35 originals procedents de tots els territoris de parla catalana. A principis del mes de juny passat, aquestes obres es van sotmetre a una primera fase de lectura i de debat per part dels integrants del Consell de Cent Lectors repartits en disset grups, com a resultat de la qual es va produir un primer descartament de 22 originals. Les 13 obres que van superar aquesta primera tria es van tornar a sotmetre a una segona fase d’avaluació amb els lectors repartits en set grups, que va culminar a mitjans de setembre passat amb l’elecció de les 4 obres finalistes esmentades anteriorment.
Cal dir que, com en les anteriors, en aquesta edició també s’han incorporat i han enriquit el Consell de Cent Lectors diverses parelles lingüístiques i alumnes avançats dels cursos de català que imparteix el Centre de Normalització Lingüística de l’Alt Penedès. La plena participació en l’engranatge del premi d’aquest grup de persones majoritàriament nouvingudes a la comarca, participació que té per objectiu afavorir la seva integració social i lingüística, ha estat possible gràcies al suport del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, el qual també dedica una part de la seva aportació al premi a la difusió de l’obra guanyadora un cop editada.

Espectacle multidisciplinar

L’acte de lliurament del XII Premi de Narrativa El lector de l’Odissea, que serà conduït per Carla Sanmartín, periodista de Ràdio Vilafranca, s’obrirà amb un espectacle multidisciplinar d’homenatge als poetes Joan Maragall, Salvador Espriu i Gabriel Ferrater que, sota la direcció d’Eloi Tres, comptarà amb la participació de l’Agrupació Polifònica, del grup de dansa La taimada i dels rapsodes: Alba Balcells i Dionis Guiteras. L’elecció d’aquests poetes obeeix al fet que enguany es commemoren els cent cinquanta anys de la naixença i els cent de la mort de Joan Maragall, el vint-i-cinquè aniversari de la mort de Salvador Espriu i els cinquanta anys de la publicació per part de Gabriel Ferrater del poemari Da nuces pueris.
Igual que en les edicions anteriors, un cop finalitzat l’acte més estrictament protocolari s’oferirà a tots els assistents un petit refrigeri regat amb cava Nadal que serà el marc propiciador de la primera presa de contacte entre els lectors i els autors, tant de l’obra guanyadora com de les finalistes, ja que és requisit indispensable d’aquest inusual certamen literari vilafranquí que els originals es presentin sota pseudònim de cara a preservar la transparència de tot el procés i a deslliurar de qualsevol mena de condicionants el treball dels membres del Consell de Cent Lectors.

També et pot interessar

Comentaris