Els Castellers de Vilafranca assoleixen l’objectiu de guanyar el cinquè Concurs consecutiu

alt
01/10/2010 - 09:23h

Els Castellers de Vilafranca han assolit aquest diumenge el que havien batejat com a ‘Objectiu V’, en ser la primera colla que guanya cinc concursos de castells de Tarragona consecutius. Els de la camisa verda han tancat el concurs sumant 4.795 punts, i fins i tot s’han permès el luxe de renunciar a fer una cinquena ronda. Molt més emocionant ha estat la disputa per a la segona i tercera plaça, que han estat per a la Colla Joves Xiquets de Valls (3.067 punts) i la Colla Vella dels Xiquets de Valls (2.302 p.), respectivament. Quant a la participació de les altres dues colles del Penedès, els Xicots de Vilafranca han quedat en la desena posició, amb 804 punts, i els Nens del Vendrell, dotzens, amb 722 punts. Els Castellers de Vilafranca han assolit el títol i ‘repòquer’ particular en el Concurs de Tarragona, a més de tres altres primers llocs que igualen el nombre de victòries de la Vella de Valls (8), aconseguint fer l’aleta a tres castells de gamma extra: el quatre de nou amb folre i agulla, castell ‘inventat’ pels Verds; el pilar de vuit amb folre i manilles, espadat que per primer cop -d’un total de cinc aletes al llarg de la temporada- només ha quedat en castell carregat; i un impressionant cinc de nou amb folre a la tercera ronda. A la quarta, els vilafranquins han intentat assolir el títol per la via ràpida i han provat la torre de vuit sense folre, però el fràgil castell ha quedat en intent. Tenint ja la referència de la resta de colles, els Castellers han renunciat a una cinquena ronda.
La Joves de Valls, segona
altContràriament al que gairebé tothom apostava, que era que la segona posissió fós per la Vella -en cas de no poder guanyar als Verds-, el privilegi ha estat finalment per una Colla Joves Xiquets de Valls que ha passat per davant de la Vella descarregant el tres de nou amb folre, el quatre de nou amb folre i carregant de manera sobrada el cinc de nou amb folre, el primer castell ‘gamma extra’ dels vermells aquest any.
Quant a l’actuació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, ha començat de manera important amb un cinc de nou folrat carregat. Tot seguit, però, han començat els problemes pels rosats. Així, a la segona ronda el pilar de vuit amb folre i manilles ha quedat en intent, després d’una indecissió de l’enxaneta que ha acabat passant factura a un espadat que hauria pogut fer l’aleta de manera clara. A la tercera ronda, la Vella ha anat a assegurar uns punts i ha descarregat el tres de nou amb folre, la qual cosa l’ha fet passar d’una cinquena posissió provisional a la tercera, darrera ja de la Joves. A la quarta ronda de concurs, la Vella ha intentat tornar a pressionar els Verds, però el pilar de vuit ha tornat a fer llenya. I a la cinquena i darrera ronda, els rosats han intentat si més no passar per davant els seus rivals convilatans, però tampoc no se n’han sortit amb un intent de torre de nou amb folre i manilles. Resultat final, el que dèiem: Joves, segona -la qual cosa ha provocat molta eufòria en la colla i la seva afició, que ha ‘celebrat’ la caiguda dels seus històrics rivals; i Vella, tercera.
D’altra banda, la Colla Jove Xiquets de Tarragona s’ha confirmat com la ‘revelació’ del Concurs, arribant a la quarta posició -al 2008 van ser cinquens- portant a plaça el tres de nou amb folre, el quatre de nou amb folre i el cinc de vuit, mentre que el que hagués estat el primer cinc de nou amb folre de la seva història s’ha quedat en intent. La cinquena colla classificada han estat els Capgrossos de Mataró, amb 1.998 punts, després de completar el tres i quatre de nou folrats i la torre de vuit amb folre a la quarta ronda. A la tercera, els mataronins han provat el que també hauria estat el primer ‘gamma extra’ de la seva història, però l’intent de torre de nou amb folre i manilles ha quedat lluny de poder ser carregat.
Xicots i Nens
Pel que fa a l’actuació de les altres dues colles del Penedès, els Xicots de Vilafranca han quedat desens després de descarregar el quatre de vuit, carregar ‘in extremis’ la primera torre de vuit amb folre que assolien en tres anys i descarregar un cinc de set a la quarta ronda. A la tercera no han pogut carregar el tres de vuit.
I els Nens del Vendrell han quedat dotzens classificats després de fer el cinquè quatre de vuit de la temporada a la primera ronda -i primer ‘carro gros’ dels vendrellencs a un Concurs de Tarragona des de feia més de mig segle-, intentar sense èxit la torre de vuit folrada, i descarregar dos castells de set: el cinc i la torre.
En declaracions a l’agència de notícies ACN, el cap de colla dels Castellers de Vilafranca, David Miret, ha reconegut en acabar l’actuació que estan molt contents perquè “hem tornat a guanyar el Concurs, tal com volíem”. A més, ha explicat que “no ens hem fet mal” i tot i caure en el pilar de vuit folrat i enmanillat i la torre de vuit sense folre, ha apuntat que s’han descarregat “rans castells” com el quatre de nou amb folre i agulla i el cinc de nou folrat. 
L’antiga plaça de toros de Tarragona, rebatejada com a Tarraco Arena Plaça, ha presentat un aspecte inmillorable de públic i castellers, després que les 6.000 entrades que es van posar a la venda s’esgotessin en tres quarts d’hora. Al final, però, malauradament s’han vist algunes cadires buides a la graderia -probablement perquè algunes de les colles més petites no han venut tot el paper-. I dels aproximadament 6.300 castellers que hi havia a l”arena’, uns 1.200 efectius eren de Vilafranca. Acabem amb algunes xifres més anecdòtiques, com el fet que els serveis mèdics han atès 132 persones, de les quals només 13 han hagut de ser traslladades per rebre alguna inspecció a un hospital. Més exactament, hi hagut tres ingressos de persones que presenten fractures al colze i al nas, tot i que cap d’ells es troba en estat greu.

També et pot interessar

Comentaris