Les assemblees generals de Caixa Penedès, Caja Murcia, Caja Granada i Sa Nostra ratifiquen la creació del SIP Mare Nostrum

alt
17/09/2010 - 08:06h

Les assemblees generals de Caixa Penedès, Caja Murcia, Caja Granada i Sa Nostra, van ratificar dijous la creació del grup financer Mare Nostrum, que neix amb una clara vocació de lideratge a l’Arc Mediterrani i com a referent en el sistema financer espanyol en convertir-se en el cinquè grup financer de caixes per volum de negoci, el sisè per volum d’actius i el quart per nombre d’oficines. La decisió adoptada per les assemblees generals -màxim òrgan de govern de les caixes d’estalvis- dóna llum verda a la constitució de Mare Nostrum, procés que va iniciar-se el passat 2 de juny amb l’aprovació, per part dels respectius consells d’administració de les quatre caixes, del Protocol d’Intencions, signat pels presidents una dies després, amb la rubricació del contracte el passat 1 de juliol.
El Sistema Institucional de Protecció (SIP), formalitzat per Caixa Penedès, Caja Murcia, Caja Granada i Sa Nostra va ser aprovat per la Comissió Executiva del Banc d’Espanya el 29 de juny en considerar, segons la resolució emesa pel Banc d’Espanya, que el projecte “compleix els criteris de solidesa i racionalitat econòmica que s’han d’exigir en aquest tipus d’operacions”.
El nou grup financer, que suma una mica més de quatre milions de clients, es converteix en el quart del sistema de caixes espanyol per fons propis, amb 3.855 milions d’euros de Core Capital; el cinquè per volum de negoci, amb una mica més de 103.433 milions; el cinquè, igualment, per resultats atribuïts, amb 228 milions; el sisè per volum d’actius, amb 73.055 milions i el quart, per nombre d’oficines, amb 1.703 -amb dades corresponents a l’últim exercici de 2009-.
La solidesa de Mare Nostrum va quedar demostrada a les proves de resistència “estrès test” a les quals van ser sotmeses un total de 91 entitats europees i els resultats de les quals, revelats pel Banc d’Espanya el 22 de juliol, van situar el grup format per Caixa Penedès, Caja Murcia, Caja Granada i Sa Nostra entre les deu primeres entitats del país.
Caixa Penedès, Caja Murcia, Caja Granada i Sa Nostra, segons el contracte signat, s’integren en un grup econòmic consolidable de base contractual amb la qualificació de Sistema Institucional de Protecció, que protegeix i garanteix la solvència i liquiditat de les entitats que l’integren, sense que existeixin límits de garanties que es prestin els membres del grup. D’aquesta forma, les quatre entitats assumeixen la garantia recíproca de solvència i liquiditat amb una obligació mútua d’assistència financera del 100% dels seus recursos propis.
El grup Mare Nostrum s’orientarà cap a un model de gestió eficient que permeti aprofitar les oportunitats existents al mercat. El SIP que es constitueix està inspirat en un model de franquícies regionals líders, que reconeix el valor diferencial de preservar la identitat de cadascuna de les quatre caixes, que mantindran la seva personalitat jurídica, la seva marca, la seva lleialtat territorial i el seu negoci minorista, així com els seus propis Òrgans de Govern i la seva Obra Social, independents. El contracte ressalta que “en atenció a la importància que per a les caixes té l’Obra Social i Cultural, i la importància que l’esmentada Obra té per als territoris que constitueixen les seves respectives zones naturals, les caixes tindran plena autonomia en la gestió de la respectiva Obra Social i Cultural”.
No obstant això, en àmbits clau de negoci i gestió s’impulsarà una actuació homogènia que impulsarà la Societat Central que operarà amb el nom de Banc Mare Nostrum. La distribució del mercat es configurarà entorn d’una zona natural per a cada Caixa del Grup i una comuna d’expansió.
Zones naturals: aquelles en les que cada Caixa presenta una sòlida posició amb un poder de mercat rellevant. En aquestes zones, la Caixa del grup líder del territori mantindrà la responsabilitat sobre la gestió de la xarxa d’oficines en les seves zones naturals, sota el marc d’actuació de les polítiques i estratègia comercial definides per la Societat Central. Assumirà les oficines de les altres caixes del grup situades en el seu territori.
Caixa Penedès: Catalunya i Aragó
Caja Murcia: Múrcia, Albacete i Comunitat Valenciana
Caja Granada: Andalusia, Melilla i Ceuta
Sa Nostra: Illes Balears i Illes Canàries
Zones d’expansió: territori nacional que no es troba inclòs en cap de les zones naturals de les Caixes integrants del Grup. Està prevista la creació d’una unitat de negoci a la Societat Central que serà responsable dels mercats d’expansió, marcant les polítiques comercials i de gestió. Les oficines d’aquests mercats comuns estaran integrades a la Societat Central. Inicialment, la zona d’expansió se situa a la Comunitat de Madrid.
El Consell d’Administració del grup, en el que estaran representades les quatre entitats, comptarà amb 16 membres: cinc, en representació de Caja Murcia; quatre, en representació de Caixa Penedès; tres, en representació de Caja Granada; dos, en representació de Sa Nostra i dos independents, seleccionats “entre professionals de reconegut prestigi en el sector financer”, segons el contracte.
La Junta General d’Accionistes estarà formada per les quatre caixes, en la qualitat d’accionistes de la Societat Central, les quals ostentaran els drets polítics derivats de la seva participació al capital social. Per al bon govern de la Junta General, en els acords de major transcendència s’aplicaran les votacions amb majories qualificades reforçades, per al que es requerirà el 91% dels vots, mentre que per als acords rellevants es requerirà una majoria qualificada del 76% dels vots.
La Societat Central estarà participada en un 38% per Caja Murcia; en un 29% per Caixa Penedès; en un 19% per Caja Granada i en un 14%, per Sa Nostra.
Josep Colomer, president de Caixa Penedès ha manifestat “amb aquesta potent aliança empresarial Caixa Penedès aconseguirà combinar la penetració territorial amb l’obtenció d’un major volum i una millor capacitat de gestió global. En aquest nou context, la confiança dels clients i dels mercats no depenen només de l’eficàcia, eficiència i solidesa, sinó també de la dimensió, de la capacitat de gestió i de la quota de mercat de les entitats de crèdit. El Consell d’Administració de Caixa Penedès ha escollit per aliades tres caixes de molt llarga tradició en els seus mercats d’origen, mercats en els quals es troben fortament implantades, amb imatges de marca reconegudes i altament valorades”.

També et pot interessar

Comentaris