Unes excavacions al Pago recuperen trinxeres republicanes

17/09/2010 - 08:05h

Les muntanyes que s’estenen per l’ampli terme de Subirats van ser ara fa setanta anys l’escenari de les darreres mostres de resistència republicana davant l’avenç de les tropes franquistes cap a Barcelona. El testimoni mut d’aquella resistència s’ha recuperat tot just fa una setmana gràcies a la iniciativa de l’Institut d’Estudis Penedesencs amb el suport de l’Ajuntament de Subirats per tal que un equip de la Universitat de Barcelona dugués a terme les excavacions arqueològiques necessàries per treure a la llum els símbols d’aquella resistència i que el pas del temps havia cobert de sotabosc.

La seva existència no era cap novetat, tothom, sobretot els veïns de la zona, sabien que hi eren però no ha estat fins ara, gràcies a l’ajut del Memorial Democràtic i al Ministeri de la Presidència, quan s’hi ha actuat.
Concretament, els treballs han servit per recuperar tres de les moltes trinxeres que durant l’època del conflicte bèl·lic es van construir en aquella zona. Els sistemes de defensa els van utilitzar entre el 20 i el 23 de gener del 1939 els soldats de la 196 brigada mixta en plena L3, una de les línies del pla de defensa que un any abans s’havia dissenyat amb diversos cercles de protecció de la capital catalana.
Trinxeres i nius de metralla, construïts pels mateixos veïns, amb la missió de frenar l’avenç de l’enemic cap a Barcelona. De fet, l’escomesa va complir el seu objectiu perquè, tot i que les tropes franquistes van arribar a Barcelona dos dies després, els sistemes de defensa van obligar els franquistes a vorejar les muntanyes d’Ordal, fet que va retardar l’entrada a Barcelona i va permetre la sortida de la ciutat a les tropes i a la població civil.
L’equip d’investigadors ha completat una primera fase de recuperació de les trinxeres i del niu de metralla a la zona del Pago. És en aquest punt, en un bosc de propietat privada, on s’han trobat, sobretot, restes de metralla i artilleria. D’entre totes les trinxeres documentades, una vintena a la comarca, s’ha triat la més propera a la carretera i que ofereix una millor visibilitat del terreny.

També et pot interessar

Comentaris