Veïns de Calafell es mobilitzen per salvar l’edifici de la Confraria de Pescadors

alt
10/06/2010 - 16:54h

Des de fa temps se sap que al Ministeri de Medi Ambient Rural i Marítim del govern central no li agraden els edificis damunt la sorra. A Calafell, des de fa més de cent anys, n’hi ha un, el de la Confraria de Pescadors, que és un indret de molt de sentiment per als pescadors i per a la gent de la mar de Calafell. Part d’aquest edifici, que és al Catàleg de Protecció del Patrimoni, és sobre la sorra i ara s’ha sabut que el projecte de millora del passeig marítim pot comportar l’enderroc de l’edifici si bé, al nou passeig, sempre quedarà la representativitat que allà hi va haver durant més d’un segle la Confraria de Pescadors. El projecte inicial del nou passeig marítim contempla una plaça en la qual es conservarà la vella maquinària, encara en funcionament, d’arrossegament de les embarcacions. Segons ha dit més d’un cop l’alcalde, Jordi Sánchez, la proposta és que el nou passeig marítim sigui un indret d’interpretació turística. El cap de Costes del govern central, Jordi Galofré, que el mes passat va ser a Calafell a l’acte inaugural de la ‘Fira del Mar’, va negar que la decisió final ja estigui presa.
El projecte de recuperació mediambiental de la platja de Calafell, que suposarà una inversió de 7 milions d’euros del govern central, preveu recuperar el paisatge tradicional del front marítim de Calafell, amb dunes a la sorra i vegetació com madalers i lliris de mar. L’altre tret distintiu és la creació d’un museu a l’aire lliure que evocarà diferents elements patrimonials i històrics: el llegat literari del poeta i editor Carlos Barral, la tradició pescadora o les antigues colònies infantils de Vilamar (una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona del primer terç del segle XX).
Es per això que, atès que ara es preveu el possible enderroc de l’edifici de la Confraria de Pescadors, un grup de veïns liderats per Jordi Targa i Pascual, ha encetat un procés de recollida de signatures sota el lema ‘Salvem la Confraria de Pescadors de Calafell’ amb l’única finalitat que es conservi l’edifici. Targa ha dit que “ja portem comptabilitzades més de 700 signatures i tenim més de 500 adhesions al Facebook, és evident que molta gent està en contra que s’enderroqui aquest emblemàtic edifici”. Targa ha afegit que “volem que continuï sent com és i estigui on és, aquest edifici és l’arrel de la zona de la platja del nostre municipi i no volem que desaparegui. Calafell ha de ser un poble amb tots els seus símbols!”. De fet, un dels dies de major recollida de signatures va ser amb motiu de la celebració de la Festa de l’Arrossejat. Targa i el seu equip continuen a la recerca de més adhesions.
L’alcalde, Jordi Sánchez, no ha amagat de la seva banda que està negociant amb el Patró Major de la Confraria, Joan Soler ‘Nani’, i la seva junta. Sánchez ha reconegut que la situació és complexa, “estem negociant i crec que anem pel bon camí, d’aquí a poc tindrem una solució que confio serà satisfactòria”.

També et pot interessar

Comentaris