Els efectes del descens de la natalitat es notaran aviat a les escoles de Vilafranca

27/05/2010 - 16:20h

L’Oficina Municipal d’Escolarització de l’Ajuntament de Vilafranca apunta que la baixada del nombre de naixements, que va començar a constatar-se el darrer trimestre de l’any passat a Catalunya, comença a notar-se a Vilafranca. A les darreres xifres del padró municipal s’hi pot comprovar que un descens de 92 infants nascuts el 2009 respecte als nascuts el 2008. Això vol dir que els nens i nenes que començaran P3 el setembre de l’any 2011, seran l’últim grup més nombrós que el del curs anterior.

A partir dels nascuts el 2009 i, especialment, el 2010, començaran a notar-se els efectes de la disminució del conjunt de dones en edat de ser mares, que fins ara han estat una xifra relativament alta per la presència en aquesta franja de les nascudes durant l’anomenat baby boom dels anys 70. A aquest factor, que és el més determinant, també s’hi afegeixen la crisi econòmica actual o les recents mesures governamentals poc incentivadores.

Les dades provinents de l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès també indiquen una disminució en els naixements a la comarca, que l’any 2008 van ser 765, mentre que el 2009 han estat 751. Si no fos per la contribució de les mares estrangeres, que encara mantenen xifres ascendents (+17), la xifra seria molt més baixa, ja que les mares autòctones han estat protagonistes de 51 parts menys que l’any anterior.

Els especialistes en demografia calculen que les quantitats de naixements a Catalunya no es recuperaran fins d’aquí 12 o 15 anys. Aquesta afirmació es pot entendre fàcilment veient les gràfiques de la piràmide d’edats, la forma de les quals no és gaire diferent a Catalunya i a Vilafranca.

També et pot interessar

Comentaris