Més facilitats per posar botigues de més de 400m2 al centre de Vilafranca

27/05/2010 - 15:41h

El ple de Vilafranca va aprovar dimarts una moció presentada pel PSC on es demanava que s’eliminessin les limitacions que fins ara tenen els locals del centre de Vilafranca on, en un principi, no es podien instal·lar locals de més de 400m2 sense aprovar un pla especial.  Aquest pla especial s’havia d’aprovar per cada cas fent que el procés fos més llarg i costós, però ara el govern vol modificar el pla general de tal manera que les llicències per botigues més grans de 400m2 es puguin donar sense necessitat d’aprovar un pla especial. La moció també parlava d’habilitació de zones d’aparcament o de càrrega i descàrrega.
El regidor del PSC, Xavier Lecegui, va explicar com la moció es presentava per fomentar l’activitat comercial al centre perquè “hi ha espais lliures al centre on s’hi podrien posar botigues grans”.
Des d’ICV, el regidor Bernat Villarroya va manifestar que la filosofia de la moció era interessant però que calia “veure com es concreta tot plegat”. Pep Quelart, d’ERC, va considerar molt pertinent la proposta “per no perdre oportunitats comercials i econòmiques”. Des del PP, Josep Ramon també es va manifestar de manera positiva perquè considera que en èpoques de crisi “cal donar facilitats”.

Els únics que es van mostrar en contra va ser els dos regidors de la CUP perquè, segons Xavi Navarro, treure la limitació fa que es planifiqui la ciutat en perspectiva d’un sector determinat. Per Navarro és necessari agilitzar els tràmits però creu que s’ha de mirar cas per cas i no generalitzar aquests permisos.
Per part del govern, Aureli Ruiz va confessar que segurament s’havia de mirar cas per cas però que era molt difícil agilitzar els tràmits i és un procés que dura aproximadament un any, temps pel qual l’interessat a obrir una botiga potser ja deixa de voler tirar endavant la iniciativa.
Per Ruiz cal modificar el pla general en diversos articles sobre comerç “per anar més enllà”. Segons el regidor, el que es va aprovar és la voluntat de treure aquesta limitació però “ara cal discutir la normativa més concreta i això no es podrà tirar endavant fins d’aquí 9 o 10 mesos”. La moció es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups menys el del dos regidors de la CUP.

Per les escoles taller
Per altra banda, es va recordar que, en un ple extraordinari, el dia anterior, l’Ajuntament havia aprovat una operació de crèdit per a finançar les obres de construcció d’un aula d’educació especial a la Fundació l’Espiga. La moció s’havia aprovat el dia anterior perquè, des del govern de l’Estat, en un principi s’havia posat com a data límit per demanar crèdits, tot i que l’endemà se’n va desdir.

Es va aprovar també una moció de l’alcaldia, segons proposta dels sindicats UGT i CCOO, sobre l’eliminació d’escoles tallers, cases d’oficis i tallers d’ocupació. La moció manifestava la preocupació sobre aquest aspecte i es va presentar amb una esmena de CiU que no es va acceptar perquè feia referència a “l’intent” que faria el govern per reubicar tots els treballadors. L’esmena no es va acceptar perquè l’oposició considerava que el govern ha de reubicar els treballadors per obligació, no només si pot.
El regidor Raimon Gusi va explicar que la Generalitat ja havia donat algunes alternatives i que el govern s’hi afegiria amb la màxima rapidesa possible. Després d’un llarg debat, la moció, però, va ser aprovada per unanimitat.

Aquesta però, no va ser l’única moció aprovada ja que també se’n va aprovar una presentada pel PSC, que reclamava que s’iniciï una campanya de recollida d’aliments d’acord amb els grans operadors comercials per tal que posin uns punts a les entrades dels seus establiments, a fi que les persones que hi vagin a comprar puguin deixar els aliments que desitgin per a Càritas i Creu Roja, que s’encarregarien de distribuir-los.
Tots els grups es van posicionar a favor de la moció tot i que, des del govern, la regidora de Serveis Socials, Ramona Suriol, va voler deixar clar que és una proposta que pot funcionar o no, depenent de la voluntat de les persones i com que cada cop hi ha més gent de classe mitjana que li costa arribar a final de mes també hi ha la possibilitat que la gent doni cada cop menys aliments.

Taula de seguiment
També es va aprovar per unanimitat una moció sobre la creació d’una taula de seguiment dels acords sobre el pressupost.
Aquesta va ser una moció també força discutida perquè el regidor Aureli Ruiz va dir a l’oposició que el 90% de les mesures s’estaven iniciant i que “si no teniu informació és perquè no la demaneu”. Això va generar que l’oposició acusés al govern de donar poca informació.
Finalment, es va aprovar una moció del grup de la CUP sobre la creació d’una comissió de la Llei de Barris de l’Espirall perquè, segons els regidors de la CUP, falta informació al barri sobre el que s’està fent.
La regidora de Barris, Maria Dolors Rius, va mostrar-se sorpresa i va afirmar que s’està donant molta informació però que es comprometen a donar-ne encara més. La moció es va aprovar amb els vots a favor de CiU, CUP, ICV i PP ja que el PSC i ERC es van abstenir.

També et pot interessar

Comentaris