El Lector de l’Odissea obre un període de reflexió per “universalitzar” el premi

27/04/2010 - 15:43h

Després d’onze anys d’història i una consolidació i acceptació a prova de bomba, el premi El Lector de l’Odissea comença a plantejar-se canvis, un replantejament que sortirà d’un període de reflexió que no es vol extendre més enllà de l’any 2013, coincidint amb la 15a edició.

No seran modificacions essencials, perquè el nucli dels 100 lectors continuarà existint i la tan celebrada fórmula del jurat popular es mantindrà com un dels atractius del premi. Es tracta, segons van explicar des de l’organització, de repensar el guardó per donar-li una altra dimensió, tot obrint-lo als lectors de parla catalana d’arreu del món perquè també hi diguin la seva.
La idea està tot just en les beceroles i encara no se sap quina forma adoptarà ni quan es farà efectiva. De moment només es parla d’aprofitar les noves tecnologies i obrir-se a nous lectors, amb nous codis de lectura i nous hàbits.
Amb aquest rerefons, aquesta setmana es presentava la que serà la 12a edició del premi, una convocatòria sense cap novetat respecte l’any passat. L’organització manté la dotació, 13.000 euros, amb l’aportació d’Edicions Proa, l’Ajuntament de Vilafranca i el consell de 100 lectors. Els originals es poden presentar fins el 31 de maig.
Un jurat de ‘Champions’
Un dels grans atractius de l’edició d’enguany és la composició del jurat. A més del guanyador 2009, Jordi Cussà, i dels representants del Consell, el jurat tindrà com a membres tres escriptors de renom: Matthew Tree, Jordi Coca i Màrius Serra, que ja han confirmat la seva disponibilitat i que prèviament han tingut algun tipus de vincle amb el premi. Aquest factor és, segons Carmel Carrillo, de l’Odissea, un signe més que “el premi ha adquirit un cert pes dins del món literari català”. Al mateix temps, l’alt nivell del jurat ha de ser un factor més per donar un plus de prestigi al guardó.
D’altra banda, l’organització ja ha començat a treballar en la preparació de l’acte de lliurament que cada any es fa durant el mes d’octubre. Enguany, la intenció és vincular el lliurament amb una representació important de les arts escèniques altpenedesenques, especialment amb la música i la dansa. Tampoc es deixarà passar per alt la celebració d’efemèrides que se celebren enguany relacionades amb els escriptors Joan Maragall, Gabriel Ferrater i Salvador Espriu, l’obra dels quals serà present a l’acte.

També et pot interessar

Comentaris