L’Ajuntament del Vendrell seguirà complint el que diu la llei sobre la situació irregular dels estrangers ‘sense papers’

alt
26/04/2010 - 17:25h

El ple de l’Ajuntament del Vendrell ha aprovat aquest dilluns una moció del govern de CiU en minoria, incorporada durant el debat i com a alternativa a les presentades pels grups de PxC i PPC, segons la qual el consistori continuarà aplicant la llei pel que fa a la gestió del fenònem de la immigració al municipi. altAixò vol dir que el consistori vendrellenc seguirà comunicant a l’Estat la situació d’estança i/o residència irregular al municipi de totes aquelles persones estrangeres que en tingui coneixement per qualsevol via administrativa, i no necessàriment només per la via dels estrangers ‘sense papers’ que acudeixin a l’oficina d’empadronament. A l’hora de sol•licitar el tràmit d’empadronar-se al Vendrell, l’Ajuntament, com ve fent fins el moment, demanarà al ciutadà en qüestió que acrediti la seva identificació personal i el seu lloc de residència a la població. Aleshores l’empadronarà, sense anar més enllà, per tant, a l’hora d’‘investigar’ si aquest ciutadà es troba en situació legal o no a l’Estat. Ara bé, si aquest mateix ciutadà infringeix alguna llei i en el moment de ser identificat es detecta que es troba en situació irregular a l’Estat, aleshores es comunicarà a l’administració superior aquesta circumstància.
A més d’aquest primer ‘ítem’ de la moció, el ple vendrellenc ha aprovat demanar aI Govern de l’Estat i de la Generalitat l’increment dels fons econòmics per a polítiques d’immigració que van dirigits als ajuntaments. Uns fons que, segons el portaveu de CiU, Jaume Domingo, s’han reduït força en el darrer any.
La proposta de CiU ha comptat amb els vots a favor del propi grup nacionalista i del PPC i ERC, els vots contraris dels 4 regidors de PxC i l’abstenció del PSC.
Les dues mocions inicials
Prèviament a la moció ‘alternativa’ presentada per CiU, el ple vendrellenc ha rebutjat una moció de la Plataforma per Catalunya en la que aquest grup sol•licitiva que “previ informe jurídic favorable, es traslladin a la brigada provincial d’estrangeria de la comisaría de la Policia Nacional de Tarragona o a la Subdelegació del Govern tots aquells expedients d’estrangers en situació irregular dels quals l’Ajuntament tingui indicis que no són residents legals, segons les dades que consten en el padró municipal”. I, anant més enllà, la PxC demanava que es trametés aquesta documentació per tal d’obrir a l’estranger en qüestió un expedient d’expulsió de l’Estat. La proposta centrada en la comunicació dels ‘sense papers’ que s’adrecessin a l’oficina d’empadronament ha estat votada únicament a favor per la PxC. La resta de grups a l’Ajuntament del Vendrell hi han votat en contra.
I el PPC havia presentat una altra moció perquè el consistori comuniqués a la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya la situació d’estança i/o residència il•legal al municipi de totes aquelles persones estrangeres que tingui coneixament per la seva inscripció en el padró. En ser ampliades les ‘vies administratives’ més enllà del padró, el regidor del PPC, Ricard Jovani, ha acceptat de retirar el text i votar a favor de la moció de CiU.
L’alcalde, Benet Jané, ha recordat les declaracions que va fer fa uns dies sobre la possibilitat de seguir els passos apuntats des de l’Alcaldia de Vic, en el sentit que es denunciarien explícitament els estrangers ‘sense papers’ que anessin a empadronar-se. Com que la llei “diu el que diu”, Jané, tot i tornar-se a mostrar comprensiu amb la proposta de Josep Maria Vila d’Abadal, alcalde de la capital osonenca, ha dit que no al Vendrell no se seguirà el mateix camí i que, en tot cas, si la llei no és prou bona correspon als legisladors de canviar-la.
Oficina de la Policia Nacional
D’altra banda, el mateix ple ha aprovat sol•licitar a l’administració competent de l’Estat la creació d’una oficina administrativa de la Policia Nacional amb les mateixes atribucions i competències que en poblacions semblants a la capital del Baix Penedès, com ara Tortosa. La proposta, que va més enllà d’una moció presentada inicialment per la PxC –que demanava una ‘Unitat d’Estrangeria depenent del Cos Nacional de Policia de Tarragona- ha tirat endavant per unanimitat. El motiu d’haver-se ‘esmenat’ la moció inicial de PxC ha estat perquè, segons el govern de CiU, aquesta oficina de la Policia Nacional beneficiaria els tràmits a tota la població –per exemple, per treure’s el DNI o Passaport-, i no només se centraria en les polítiques d’immigració competència de l’Estat.

També et pot interessar

Comentaris