L’Ajuntament de Vilafranca dota el claustre de Sant Francesc d’una programació estable

20/04/2010 - 14:16h

L’Ajuntament de Vilafranca ha decidit donar un impuls definitiu a un nou espai cultural recuperat l’any passat per a la vila, el claustre de Sant Francesc, i dotar-lo de contingut. Aquest objectiu es materialitzarà amb un cicle, batejat amb el nom de “Paraules al Claustre” , que portarà a aquest espai una programació estable, inicialment de maig a octubre però que es preveu ampliar a tot l’any quan la situació econòmica ho permeti i quan el claustre i les seves dependències s’hagin acondicionat oportunament per fer-les més acollidores, també en els mesos d’hivern.

Així ho van anunciar aquesta setmana els responsables de Cultura de l’Ajuntament, que van comparèixer per presentar el primer programa d’activitats de “Paraules al Claustre”, un programa que té com a acte estel·lar el simposi al voltant de la figura de l’erudit i escriptor vilafranquí Manuel Milà i Fontanals, que es durà a terme els dies 12 i 13 de maig.
Amb l’objectiu de retornar la figura de Manuel Milà i Fontanals al lloc que li pertoca, l’Ajuntament de Vilafranca, organitza un simposi que posarà sobre la taula diferents aspectes de la vida i obra d’aquest personatge cabdal de la cultura catalana del segle XIX i de la Renaixença, tant des del vessant filològic, com literari com folklòric, entre d’altres.
L’organització va voler destacar el caràcter interdisciplinari de l’esdeveniment, un simposi obert a tothom i amb la participació d’especialistes de diversos àmbits sota la coordinació de l’escriptor Albert Mestres.
Els ponents que intervindran durant els dos dies de simposi seran Joan Solé Bordes, el folklorista Joan A. Paloma; el llibreter Ramon Marrugat; el professor Fonxo Blanc; Jaume Pòrtules de la Universitat de Barcelona; Albert Rossich, de la Universitat de Girona; Ignasi Roviró, de la Universitat de Lleida; Pilar Vélez, del Museu Marès, i Magí Sunyer, de la Universitat Rovira i Virgili.
Durant el simposi es preveu l’actuació del cantautor Paton Soler, que interpretarà els poemes que va musicar de Milà i Fontanals. L’Institut d’Estudis Penedesencs també ha adquirit el compromís de publicar les ponències i fer-ne un volum.
D’altra banda, la biblioteca Torras i Bages també se suma a l’homenatge amb la presentació d’una guia sobre el fons Milà i Fontanals de què disposa, bé amb reculls d’obres, bé amb estudis sobre la seva vida o la bibliografia.
Tot i que des del final de la rehabilitació ja s’han dut a terme diverses activitats al claustre de Sant Francesc, aquesta serà l’estrena oficial de l’espai. Un espai que s’ha acordat donar-li un ús eminentment cultural però, sobretot, concentrat en els actes literaris. De la mateixa manera que les arts escèniques tenen en Cal Bolet el seu santuari, la música fa el mateix amb l’Auditori i la sala dels Trinitaris ha agafat les arts plàstiques i audiovisuals com a referent, el claustre de Sant Francesc donarà cabuda principalment a activitats relacionades amb les lletres i que s’aglutinarà en el cicle Paraules al claustre.
La programació
Cada mes, des del maig, es duran a terme activitats que tindran com a objectiu “mantenir la qualitat”, segons el cap de l’àrea de Cultura, Àngel Hom. La programació del cicle inclou sis activitats diverses amb la intenció “d’atraure un públic divers”. A banda del simposi sobre Milà i Fontanals, es prepara una exposició d’Oriol Sàbat a final de maig; també hi haurà lloc per a una de les accions narratives del festival En Veu Alta, el 10 de jun; al juliol, el dia 3, hi recalarà el cicle Veus Paral·leles sota el títol “De l’Ebre al Roine: vuit poetes”; ja al setembre, el dia 26, Andreu Galán presentarà un recital de poesia pensat especialment per als infants, i finalment, tancarà el cicle una activitat poètica organitzada per la k poetika:eskamot kultural, el dia 15 d’octubre.

També et pot interessar

Comentaris