El trasllat de la premsa culmina el buidatge del Palau Reial

08/04/2010 - 16:18h

El procés d’evacuació de les col·leccions de Vinseum va finalitzar dijous amb la darrera operació prevista i també la més delicada i costosa, la del trasllat de la biga de fusta de la premsa de lliura, la més emblemàtica del fons vitivinícola del museu.
No va ser fàcil, tal i com es preveia, a causa de les dimensions i el pes de la peça, 9,5 metres de longitud i 2.500 quilos. Vuit operaris de l’empresa que executa les obres i personal de Vinseum van participar en el seguiment d’una extracció que va durar tres quarts d’hora. L’operació va començar a dos quarts de deu del matí i fins poc més enllà de les deu la biga es va resistir a abandonar completament el Museu. Finalment, cap a un quart d’onze, ja reposava al camió.

La biga va recórrer el mateix camí que va fer fa gairebé setanta anys quan es va instal·lar a la sala de premses. Un forat a la façana del Palau Reial, el mateix que es va fer servir als anys quaranta, va permetre extreure la biga i a través d’una grua es va dipositar en un camió de gran tonatge que la va traslladar al magatzem de Cal Berger.
Peça per peça
El conservador de Vinseum, Xavier Fornos, respirava alleugerit un cop finalitzada l’operació mentre comentava que la premsa s’ha hagut de desmuntar en una quarantena de peces per al seu trasllat. Aquesta premsa, que data del 1832 i prové de Cunit, està formada per quatre muntants. Els dos posteriors estaven falcats a un metre sota terra, que ha afegit una dificultat més a l’extracció però a la vegada ha permès ampliar la documentació de la peça.
Es preveu que en el futur es procedeixi a fer una restauració “a consciència” de la premsa, ja que fins ara només s’han fet algunes intervencions de desinfestació. Ara caldrà consolidar la fusta i netejar-la per poder-la exhibir en el futur amb tot el seu esplendor.
El trasllat de les peces de diferents col·leccions de Vinseum va començar ara fa dos anys i des d’aleshores es conserven al magatzem de Cal Berger.
Les obres continuen
Amb totes les peces de les col·leccions fora, ara continuarà el procés d’enderroc dels forjats malmesos per continuar després amb la part constructiva, que es calcula que podria començar abans de l’estiu.
De moment, els passos a seguir s’estan complint segons els terminis previstos i si no hi ha cap contratemps les obres al Palau Reial es donaran per acabades a final de febrer del 2011.

També et pot interessar

Comentaris