El lingüista Joan Solà serà el pregoner de la Festa Major de Vilafranca

alt
15/03/2010 - 18:02h

El pregoner de la Festa Major de Vilafranca del 2010 serà el filòleg i lingüista Joan Solà. Ho han anunciat aquest dilluns els administradors en una roda de premsa en la que hi ha assistit el mateix pregoner. Nascut a Bell-lloc d’Urgell ara fa 70 anys, Solà és un referent en la lingüística catalana. La seva vinculació amb Vilafranca és estreta i l’any passat va ser un dels convidats al balcó de l’ajuntament. També va participar a la processó del dia 30. Solà ha assegurat que encara no sap quin serà l’eix del seu discurs que pronunciarà el pròxim 28 d’agost.
Per Solà va ser “tot un honor” que els administradors li proposessin ser el pregoner d’una festa que ell ha viscut varies vegades i va assegurar que ho intentarà fer el millor que podrà. La tasca que està realitzant ara és recopilar tota la informació sobre la festa i sobre Vilafranca per tal de poder escriure un discurs “digne” de la festa major vilafranquina. Per la seva banda, els administradors van explicar que van escollir Solà perquè els va semblar interessant donar una visió d’una persona de fora de la vila però que coneix molt bé la festa.

Solà, premi d’honor de les lletres catalanes, ha estat professor a diversos centres docents des del 1965 (com la Universitat Autònoma de Barcelona) i des del 1984 és catedràtic de llengua i literatura catalanes de la Universitat de Barcelona. És membre de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes. Va ser codirector de les Obres Completes de Pompeu Fabra i director de la Gramàtica del català contemporani, treballa actualment com ponent en la Gramàtica normativa de l’Institut d’Estudis Catalans, del qual n’és membre des del 1999. Ha publicat nombrosos articles i estudis, preferentment sobre temes de sintaxi i d’història de la llengua catalana.

D’altra banda, els cinc corporis que conformen la imatge de la festa major ja han evolucionat, incorporant una frase del pregoner que en fa referència. La intenció és que, entre d’altres coses, a les lletres gegants hi vagin apareixent elements relacionats amb les persones que participaran molt activament a la festa major d’enguany.

També et pot interessar

Comentaris