Vilafranca repensa el Ball de Nans amb l’expulsió de tots els seus balladors

12/03/2010 - 09:42h

El Ball de Nans de la festa major de Vilafranca es renovarà de cap a peus aquest 2010. Això vol dir que els 26 membres que el configuraven l’any passat deixaran el ball per donar pas a una nova fornada de balladors a petició del Consell de la festa major, que ha recomanat prendre aquesta mesura arran del que considera un incompliment del protocol.

Aquesta és, segurament, la mesura més dràstica que recomana el Consell, una decisió “consensuada i molt meditada”, segons han indicat fonts de l’ens. És una de les recomanacions que es desprenen de les valoracions que el Consell ha fet de la festa major de l’any passat, una valoració que, en línies generals, és positiva, tot i que el suspens arriba el dia 30 en relació al desgavell amb els horaris.
Precisament, el compliment dels horaris es considera fonamental per al bon desenvolupament de la festa, ja des de l’anada a Ofici (9.30h), perquè el retard afecta negativament els actes posteriors, la sortida d’Ofici (11.30h) i la diada castellera (12.30h).
Les causes del retard en l’entrada de Sant Fèlix l’any passat, una de les més tardanes (23.30h) s’atribueix a la festivitat en diumenge, que va congregar més públic i per tant es va ballar més; el canvi de recorregut a causa de les obres al carrer de la Palma, i finalment també s’assenyala com a causa “la falta de col·laboració dels Minyons de Terrassa” durant la processó, l’única colla forana que actualment participa en aquest acte. Se’ls acusa de “no seguir les indicacions que se’ls donaven i de no coordinar-se amb les altres colles”. Per aquest motiu, el Consell recomana que a la processó del dia 30 només hi participin les colles locals, Castellers i Xicots.
Amb tot, aquesta mesura continua sent una recomanació del Consell i els administradors encara no s’han pronunciat, en espera d’iniciar els contactes amb les colles que contractaran aquest any.
Mesura ‘excepcional’
L’acord d’expulsar els membres del ball de Nans, considerat “excepcional”, l’han ratificat tots els grups polítics municipals i, per tant, ja és un fet. Per “reformular el ball de Nans” es proposa reduir el nombre de balladors, amb un ideal que rondaria la vintena; recuperar la figura del rei; revisar les músiques; ensenyar les coreografies i potenciar el vessant teatral del ball. A aquest efecte, des de l’Ajuntament s’ha confirmat que ja s’ha contactat amb la Generalitat per tal que sigui un expert qui s’encarregui de la teatralitat del ball; també es mirarà de trobar un vestuari més versàtil perquè s’adapti a la reducció de membres, es revisaran les coreografies i l’aspecte musical es deixa en mans de la Coordinadora de Grallers.
Des del Consell es considera que els balladors de l’any passat van tenir un comportament “que no es pot permetre per no crear un precedent”. Entre d’altres se’ls retreu “no tenir prou cura de les peces i del vestuari”. Aquest comportament va coincidir, precisament, amb una data significativa, l’any que se celebraven els 150 anys del Ball de Nans de Vilafranca.
Llista d’espera
Ara caldrà recórrer a la llista d’espera que està oberta amb persones que volen entrar en algun ball de la festa major. De fet, un dels aspectes que més preocupa el Cicle Festiu és trobar els balladors suficients de manera que s’arribi a temps per a la festa major
L’expulsió d’un conjunt de balladors no és un fet nou a Vilafranca i cal remuntar-se al 1992 per trobar-ne un precedent. Aquell any, la Coordinadora de Balls va decidir expulsar els components del Ball de Serrallonga “per la greu irresponsabilitat i negligència mostrada pels seus membres en l’ús de les armes de foc”.

També et pot interessar

Comentaris