Dissabte es presenta “Josep Soler Sardà. Compondre i viure”

La vida, l’obra i la personalitat del compositor vilafranquí més universal centren els continguts del llibre Josep Soler i Sardà. Compondre i viure d’Edicions i Propostes Culturals Andana que aquest dissabte, dia 13 de març, es presentarà, a les 18 hores, a la capella de Sant Pelegrí de VINSEUM amb la presència de l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, i el president de la junta directiva de VINSEUM, Josep Soler.
Coincidint amb la celebració aquest any 2010 del 75è aniversari del naixement de Josep Soler i Sardà, Andana va proposar a una sèrie de musicòlegs, instrumentistes i professors catalans i espanyols fer una anàlisi sobre la figura, l’obra i l’estètica de Soler, un dels compositors catalans vius més reconeguts en l’àmbit de la creació musical contemporània. Sense anar més lluny, Soler va ser distingit l’any passat amb el Premi Nacional de Música que atorga el Ministeri de Cultura.
En concret, el llibre de l’editorial vilafranquina inclou articles d’Agustí Brauch (doctor en història de l’art, organista i compositor); Cèsar Calmell (musicòleg i professor d’història de la música a la Universitat Autònoma de Barcelona); Diego Fernández Magdaleno (pianista i professor de piano del Conservatori de Valladolid); Joan Pere Gil (clarinetista i director d’orquestra); Ángel Medina (catedràtic de musicologia de la Universtiat d’Oviedo); Teodor Roura (professor de música, pianista i especialista en l’obra de Soler) i Leticia Sánchez de Andrés (doctora en història i ciències de la música per la Universidad Complutense de Madrid i professora superior de piano).
El volum, coordinat pel filòsof i musicòleg Joan Cuscó Clarasó, recupera, a més, un breu article publicat l’any 1968 per René Leibowitz, el compositor i director d’orquestra ja desaparegut amb qui Soler va estudiar a París a la dècada dels seixanta del segle passat. Cal assenyalar que el llibre incideix tant en l’aspecte musical de l’obra del compositor vilafranquí com altres aspectes relacionats amb la música –com ara la seva obra assagística dedicada a Johan Sebastian Bach- o els seus estudis de filosofia i traduccions d’autors clàssics grecollatins.
Tres CD’s
Com a complement imprescindible d’aquesta sèrie d’articles, el llibre inclou un annex amb la cronologia de la producció musical de Josep Soler, la seva catalogació i les edicions discogràfiques, així com la bibliografia que ha generat.
Josep Soler i Sardà. Compondre i viure inclou, a més, tres CD’s que ajuden a aprofundir en el coneixement de l’obra i la personalitat del compositor vilafranquí. Així, el primer CD inclou l’enregistrament de deu peces de Soler que abracen el període comprès entre 1951 –quan, tot just tenia 16 anys i s’iniciava com a compositor- i el 2007. Un segon CD conté la interpretació de la peça El misteri de Sant Francesc. El darrer disc és un documental d’uns quaranta minuts que té com a punt de partida una entrevista amb Josep Soler. El reportatge conjuga imatges d’arxiu –enregistraments de concerts, fotografies procedents de l’arxiu familiar, etc- amb material filmat expressament per acompanyar l’entrevista i que inclou escenaris vilafranquins com ara la basílica de Santa Maria de Vilafranca del Penedès –i el seu orgue que tant ha fascinat Soler- o el Palau Reial, seu de l’actual VINSEUM-Museu de les Cultures del Vi de Catalunya.