El Divendres de TV3 s’atura quatre dies a Vilafranca

Vilafranca ha estat protagonista del magazine de les tardes de TV3 a través del programa “Divendres”, conduït per Xavi Coral i Espartac Peran. Aquest darrer és qui de dilluns a dijous s’ha instal·lat a la plaça Jaume I amb un plató des d’on alternava connexions amb Sant Joan Despí. Bona part de dilluns la va ocupar el primer aniversari de la mort de Pepe Rubianes. S’hi van recollir testimonis d’alguns vilafranquins amb algun lligam amb l’actor desaparegut. És el cas de Maria-Antònia Rovira i Sílvia Valls que el 2005 el van conèixer. La primera d’elles era de viatge turístic a Kenya i va aprofitar per anar a visitar la Sílvia, que estava fent de cooperant al país africà. A l’aeroport hi va haver overbooking, motiu pel qual va haver de fer nit a l’hotel Stanley de Nairobi. Al hall van coincidir amb Rubianes amb qui van iniciar una relació d’amistat. La Sílvia, que va continuar de cooperant, va coincidir alguns dies a la capital kenyana amb l’actor. Davant les càmeres de TV3 va explicar el seu accidentat retorn quan just el dia abans de marxar li van robar tot el que portava. Rubianes la va acompanyar tot el dia fins que va pujar a l’avió. Peran també va poder conversar telefònicament per uns moments amb l’empresari vilafranquí Pep Miret que regenta un hotel i que va explicar el seu vincle amb Rubianes a qui acollia moltes vegades en aquell país africà. Aquest primer dia el magazine va mostrar també l’elaboració de les catànies i el va tancar una petita mostra de les figures dels Falcons davant del Palau Baltà.
La primera de les connexions de dimarts va ser al darrere del monument Als Castellers on el Nas d’Or 2008, Jordi Raventós, va parlar de vins i caves del Penedès. Amb la música de jazz de fons, fent referència al Vijazz, presentador i sommelier van fer un petit tast. Més tard les càmeres es van traslladar a la cuina del Mercat on l’Oriol Llavina, xef del restaurant i actual ambaixador i defensor del xató, va elaborar-ne un de ‘comercial’ davant les càmeres. Al seu costat, el seu germà, l’escriptor i crític literari Jordi Llavina, mostrava la seva última obra Londres, nevat. En una nova connexió Espartac Peran va endinsar-se a la Casa de la Festa Major on descansa tot el bestiari festamajorenc de la “més típica”. Successivament va anar mostrant el Drac, l’Àliga, l’Elisenda i el Ferragut i els nans fins a topar amb un personatge famós a la vila com és el Quique dels “Cavallitos”, que va recordar els 44 anys que va estar amb la seva atracció a la plaça Penedès donant tombs i rebent l’estima de tota la quitxalla. El programa va cloure a ritme de samba.
El protagonisme del dimecres va ser inicialment per tres col•leccionistes vilafranquins. Magi Casulleras va mostrar la seva passió per les plaques de cava, en té 15.000. Miquel Alsina va exposar part dels 800 caganers que té i l’Anna Maria Llucià una part dels 1.700 perfumes en miniatura que col·lecciona. Aquest dia el programa també va donar protagonisme al Gall del Penedès amb una mostra significativa de les varietats i va tancar el dia amb l’actuació dels dos vilafranquins participants al Casal Rock. Dijous el programa va convidar els Castellers de Vilafranca. Oriol Rossell, el fundador de la colla ara fa 62 anys va rememorar els inicis d’una colla de qui poc pensava seria, hores d’ara, la capdavantera del món casteller.
Precisament arran del reportatge sobre el primer cap de colla dels Castellers, el propi Oriol Rossell ha expressat el seu disgust cap a TV3 per haver suprimit els comentaris on Rossell destacava el fet de ser la única colla d’haver assolit l’any 2001 el tres i el quatre de nou amb folre de manera simultania. Abans de cloure el programa Espartac Peran va conversar per uns moments amb el muntanyenc i pagès, Josep Milà que als seus 88 anys ha visitat infinitat de països del món qui de la muntanya en va fer una passió. Al final de tot un pilar de cinc dels verds en solidaritat amb la població xilena (l’enxaneta va desplegar una bandera) va acomiadar el magazine de TV3 després dels quatre dies d’estada a Vilafranca del Penedès. (Fotos: Fèlix Miró)