El govern de Vilafranca, a un pas d’aprovar els pressupostos

24/02/2010 - 17:35h

El govern portarà al ple de dimarts l’aprovació dels pressupostos d’enguany. Segons ha explicat el regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, el primer punt de l’ordre del dia serà l’aprovació del pressupost i el segon serà l’aprovació d’un pla econòmic. Aquest pla, segons ha dit el regidor, “s’ha de fer perquè es tracta de presentar a la Generalitat els ingressos i despeses que comptes tenir en els propers quatre anys per demostrar que li pagaràs l’endeutament de més que hem fet”. El tercer punt de l’ordre del dia és demanar el crèdit per fer front a l’endeutament.
Així l’Ajuntament tenia un límit d’endeutament de dos milions d’euros però finalment es volen endeutar poc més de quatre milions d’euros, i per això han de comprometre’s amb la Generalitat que es pagarà el que es deu.
Ruiz reconeix que la seva idea no era endeutar-se tant però que hi ha tota una sèrie de compromisos (entre ells, tres milions d’euros de la llei de barris) als quals no es podria fer front. Cal destacar que la proposta del govern contempla una inversió de 5,5 milions d’euros dels quals 1,5 milions són subvencions i els altres provenen d’endeutament. Enguany l’Ajuntament no aporta diners propis a les inversions sinó que els diners propis els destina a serveis socials, foment de l’ocupació i rehabilitació d’habitatges.

El regidor d’Hisenda es mostra optimista i creu que sí poden aprovar-los perquè tots els grups “han tingut ganes de parlar i tots hem renunciat a diferents expectatives i coincidim en les prioritats. El consens absolut no hi és, però creiem que ho podem aprovar”. Val a dir que durant el mes de març, segons Ruiz, és molt probable que hi hagi un altre ple municipal on es farien públics els comptes del 2009 i es decidirà què es fa amb el “poc superàvit” que ha quedat.

L’abstenció del PSC
El regidor del PSC Francisco Romero ha avançat que el seu grup s’abstindrà en la votació de dimarts “per responsabilitat amb tota la ciutadania i per facilitar l’aprovació d’un pressupost que és necessari en aquests moments”.
Romero també ha valorat el treball de tots els grups fet durant aquests dies però afirma que no poden votar a favor sobretot per temes d’inversió i d’equipaments i de poca ampliació dels serveis municipals.
Així els socialistes no votaran a favor perquè el pressupost no inclou les següents actuacions: l’ampliació de l’oferta pública de llars d’infants (a les Clotes); l’ampliació de serveis públics per a la gent gran (residència a l’INCAVI); nous equipaments de la llei de barris de l’Espirall (biblioteca comarcal); la rehabilitació integral i dinamització comercial, i l’oferta d’habitatge assequible de lloguer.
Romero vol deixar palès que la taula de partits ha estat resultat del ple extraordinari que va convocar el PSC i que de les 12 propostes que ells van fer en aquell ple, nou han estat incorporades en els pressupostos. Pels socialistes va ser precisament el ple extraordinari el que ha afavorit l’aprovació del pressupost. Segons Francisco Romero és la primera vegada, des de l’aprovació del pressupost del 2008, que s’aprovaran noves mesures per combatre la crisi. “S’ha perdut un any per donar resposta a moltes situacions d’urgència i cada dia que passa es perden noves oportunitats”, ha afirmat Romero.

La CUP no votarà a favor
Des de la CUP, Xavi Navarro explica que el seu plantejament a l’hora d’encarar el debat ha estat determinar quines són les necessitats que té la ciutadania. Pel que fa al sentit del seu vot, Navarro ja ha avançat que dijous al vespre tenen assemblea per decidir la intenció de vot, però que del que estaven segurs és que no votarien a favor. “Les últimes reunions demostren que el govern anava tard i que si s’hagués espavilat abans ja tindríem pressupostos. A més el PSC ha demostrat que fins ara no tenia cap intenció de parlar i que quan vol fer-ho, pot”, clou Navarro.
Nova audiència pública
Per altra banda dilluns a les vuit del vespre hi haurà una nova sessió d’audiència sobre el pressupost municipal del 2010. L’equip de govern fa aquesta nova convocatòria després que, en les darreres setmanes i fruit de les diferents reunions de la taula de pressupostos entre els diferents grups municipals, s’hagin incorporat noves mesures i prioritats que han fet que el document pressupostari s’hagi modificat des del mes de gener fins ara.

També et pot interessar

Comentaris