ERC vol que la biblioteca comarcal es faci al costat del camp de l’Espirall de Vilafranca

alt
16/02/2010 - 16:13h

El grup municipal d’ERC considera que la segona biblioteca de Vilafranca ha d’anar al costat del camp de futbol de l’Espirall, entre aquest equipament esportiu i l’entrada a Vilafranca venint de les Cabanyes, on en un temps hi haurà una rotonda.
Cal destacar que és una zona destinada a equipaments i també compta amb un espai de zona verda. Així ho ha explicat el regidor Pep Quelart en presentar un extens projecte en el qual porten treballant fa molts mesos.
Lloc idoni
Aquesta ubicació ha estat escollida perquè els republicans consideren que així el nou equipament tindrà vistes al pulmó verd de Vilafranca i a més hi ha bona facilitat d’aparcament, bona connexió amb la comarca i està situada a prou distància de l’actual biblioteca Torres i Bages.
La superfície d’aquesta nova infraestructura proposada per ERC hauria de ser d’un mínim de 3.312 m2, en un edifici emblemàtic i multifuncional i amb àmplies obertures visuals cap a la zona verda de Sant Pau.
Obligació de 2 biblioteques
Aquesta segona biblioteca seria, segons Quelart, la biblioteca comarcal que Vilafranca ha de tenir de manera obligatòria pel fet de ser capital administrativa de comarca.
Segons va explicar el regidor, el Mapa de Lectura Pública de Catalunya (actualitzat el 2008) apunta que a cada comarca ha d’haver com a mínim una biblioteca comarcal i una de local en les poblacions més grans de 30.000 habitants.
Pressupost
El regidor va afirmar que el pressupost aproximat que la Generalitat fa d’una nova biblioteca a Vilafranca és d’uns cinc milions i mig d’euros, dels quals hi ha una subvenció de 90.000 euros del PUOSC pel 2011. “Podem fer que el pressupost baixi una mica més i també tenim un any per buscar altres subvencions, però no podem perdre els diners que ens donen del PUOSC. A més també es pot plantejar la seva construcció en dues fases”, va afirmar Quelart. El cas és, però, que com a màxim a principis de l’any vinent hauria d’estar pressupostat el projecte per començar a tirar-lo endavant.
Pel que fa als fons documental, segons el republicà la ràtio és d’uns dos documents per habitant i, per tant, el fons d’inici de la biblioteca hauria d’estar entre els 48.000 i els 84.000 i hauria d’arribar als 140.000 documents. Cal destacar que la biblioteca Torres i Bages de Vilafranca tenia l’any 2008 uns 58.000 documents per tant, com diu Quelart, “hi ha molta feina a fer”.
Acords per la moció
La construcció d’una segona biblioteca a Vilafranca va ser un dels acords als quals va arribar ERC i el govern per signar la moció de censura que va donar l’alcaldia a Pere Regull. Tot i que no es va acordar la ubicació exacta, segons el republicà el govern ha vist bé el lloc proposat per ERC tot i que encara no s’ha compromès a tirar-ho endavant. “Creiem que és una opció difícilment refutable i que seria una irresponsabilitat no fer-ho”, va cloure Quelart.

També et pot interessar

Comentaris