Mor als 92 anys Josep Maria Rafecas Sabaté

15/02/2010 - 09:46h

El vilafranquí Josep Maria Rafecas i Sabaté va morir diumenge 14 de febrer a l’edat de 92 anys. Rafecas va ser alcaldable a l’Ajuntament de Vilafranca en les primeres eleccions democràtiques i va ostentar el càrrec de regidor i tinent d’alcalde al consistori. També va ser diputat provincial a la Diputació de Barcelona en aquella primera legislatura 1979-1983.

La relació de Josep Maria Rafecas amb la política és intensa, ja que va ser el fundador de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a Vilafranca i comarca. Aquest fet el va convertir en un referent dins el partit i també fora de les files convergents.

Catalanista militant, Rafecas va participar en nombroses entitats socials i culturals de la vila com ara la seva col·laboració al diari parlat “Perfil”, un fòrum cultural actiu en ple franquisme. També va ser un dels impulsors de la Llibreria Esquei, una plataforma de difusió de la cultura catalana també en els anys de la repressió franquista; i en l’apartat cultural, destaca la seva presència activa a la junta directiva de la Societat Cultural i Recreativa “El Casal”, com a vicepresident, al costat del president Ton Gallemí, en l’època en què es van fer els carnets nous per als socis. A Josep Maria Rafecas també se’l recorda per haver estat un dels fundadors de l’Escola Montagut.

Un vincle molt lligat a la vida de Josep Maria Rafecas va ser l’església. Rafecas va estar sempre estretament vinculat amb la parròquia de Vilafranca i durant una llarga etapa en va portar els números, des de la Comissió Econòmica i d’Obres. “Dubto que hi hagi algú a Vilafranca que conegués cada una de les pedres de Santa Maria com les coneixia el senyor Rafecas”, va afirmar mossèn Frederic Ràfols, que va oficiar el funeral auxiliat per mossèn Josep Puig.

Però el que més definia Josep Maria Rafecas va ser la seva feina, la de botiguer. Regentava una botiga de roba al carrer de la Parellada de Vilafranca i va ser actiu en la dinamització del comerç al centre de Vilafranca.

Pare de vuit fills, Josep Maria Rafecas, va ser diagnosticat malalt d’Alzheimer ara fa sis anys. Finalment diumenge, va morir per una aturada cardio-respiratòria al seu domicili particular.

El funeral va ser aquest dilluns a la Basílica de Santa Maria de Vilafranca, on s’hi va aplegar un gran nombre de persones. Entre els assistents, Convergència Democràtica de Catalunya va ser-hi present a nivell nacional amb el secretari general adjunt, Felip Puig.

També et pot interessar

Comentaris