La vilafranquina Irene Schiess fa tasques de logística per MSF a Haití

05/02/2010 - 09:33h

La vilafranquina Irene Schiess és des del passat 15 de gener a Port-au-Prince, la capital d’Haití, realitzant tasques com a coordinadora logística en un dels disset equips d’emergència que l’ONG Metges Sense Fronteres (MSF) té instal·lats a la ciutat i en tota la seva perifèria, zones que han quedat molt afectades després del terratrèmol devastador del dia 12 de gener passat. Schiess s’encarrega de fer la supervisió a nivell de logística d’un centre d’atenció primària, un d’atenció postoperatòria funcional i un altre que està en vies de creació a la capital; a més d’un hospital a la ciutat de Jacmel, a la costa sud del país.
També té la responsabilitat d’assegurar-se que els equips mèdics disposin tot el necessari en quantitat, qualitat i temps adequat per garantir, d’aquesta manera, el bon funcionament de les activitats mèdiques. Això implica haver de coordinar tot l’aprovisionament, el transport, la cadena de fred, les comunicacions, l’energia, la construcció, l’aigua i el sanejament.
Pel que fa a la logística i per complementar les activitats mèdiques, una altra de les tasques prioritàries que estan realitzant també, és la distribució de NFI (Non-food ítems), refugi, aigua i sanejament a Port-au-Prince, Jacmel i Grand-Gôave.
Com a membre de l’equip d’emergència de MSF, la jove vilafranquina calcula estar-se al país caribeny aproximadament fins a finals d’aquest mes de febrer. Generalment els equips d’emergència posen operatives les diferents activitats i tot seguit, al seu darrere, i després d’unes sis setmanes, són rellevats per equips de més llarga durada.
Ara, la primera fase d’emergència aguda està arribant a la fi i s’entrarà en fase de post-emergència. El casos de trauma que necessiten intervencions quirúrgiques d’emergència ja han estat intervinguts i el que més es necessita ara són atencions postoperatòries, rehabilitacions fisioterapèutiques i un gran suport a la salut mental d’una població que ha quedat molt afectada.
Irene Schies descriu la situació després d’una catàstrofe natural com és un terratrèmol de “complicada i sobretot caòtica”. En aquest sentit, la vilafranquina explica que els primers dies només es podia veure la gent caminant pels carrers com a perduts i desorientats. Tots els comerços estaven tancats, a la capital el trànsit era absolutament caòtic i les comunicacions impossibles. Ara, tres setmanes després, la població comença a reprendre les activitats quotidianes poc a poc, però tal i com explica “es necessitaran molts mesos perquè la població haitiana retrobi la normalitat” i acaba explicant que “ara s’està començant el desenrunament de la ciutat per iniciar la fase de reconstrucció i això serà complicat i llarg. Queda molta, molta feina per fer a Haiti!”.

Arquitecta de professió
 
Ara fa cinc anys, Irene Schiess va treballar com a arquitecte i responsable del Departament de Construcció i Arquitectura a Anantapur (Índia) amb la Fundació Vicente Ferrer. Ho va fer durant dos anys, del gener del 2004 fins al final del 2005. A partir del 2006 va entrar a treballar a Metges Sense Fronteres com a logista constructora al Congo i a Somàlia. Posteriorment ho va fer com a tècnic en aigua i sanejament a Etiòpia i el Txad. Des del 2009 és la coordinadora logista a Nigèria i a la unitat d’emergència de Metges Sense Frontera.

 


També et pot interessar

Comentaris