Les sales del Penedès se sumen a la vaga contra la Llei del Cinema

29/01/2010 - 11:47h

Les sales del Penedès s’han adherit a la vaga que es farà dilluns a Catalunya contra la Llei del Cinema. OCine al Vendrell, MCB Cinemes de Calafell i Kubrick i Casal de Vilafranca tancaran dilluns les seves portes en protesta de la nova Llei del Cinema que el Govern de la Generalitat vol tirar endavant.
Cal recordar que un dels punts forts de la nova llei és que garanteix el 50% de català a les pel·lícules que es projectin a Catalunya. Així, la llei preveurà que sempre que una pel·lícula s’estreni a Catalunya subtitulada, el distribuïdor haurà de subtitular-la en les dues llengues oficials i haurà de distribuir el 50% de les còpies del llargmetratge en cada llengua.
La vaga ha estat convocada pel Gremi d’Empresaris del Cinema, que considera que l’aplicació de la llei farà baixar el nombre d’espectadors. Segons el gremi, el mercat es reduirà en la mesura que es distribueixin menys còpies de pel·lícules no rodades en català o castellà, tal i com estableix la llei.
A favor del català
Des del Gremi es vol deixar clar que no s’oposen al cinema en català però que són contraris a la manera com s’ha plantejat la llei, a la falta de diàleg que s’ha produït amb el sector i, en definitiva, a una norma que pot afectar-los negativament. Segons el Gremi, “el català no és el problema, però el que cal és fer-lo rendible”. Segons el Gremi l’aprovació de la llei farà que moltes sales tanquin, es perdran llocs de treball i allunyarà les productores americanes del mercat català.
Aquests arguments són en els que es basen els responsables de les sales del Penedès per adherir-se a la vaga de dilluns i tancar les seves portes a mode de protesta.
Des del cinema Kubrick de Vilafranca, Maria Olivella destaca que no estan en contra del català sinó al contrari, però que la llei afectarà molt sobretot les petites sales. “Quan hi ha possibilitat d’agafar pel·lícules en català, les agafem, sobretot les infantils, però el problema és que això es converteixi en obligació i haurem de controlar que almenys sigui un 50%. Cal potenciar el català, però està mal enfocat i afectarà també el cinema d’autor i europeu, que baixarà molt”, afirma Olivella.
Sense demanda
En el mateix sentit es pronuncia Lluís Gros, de l’empresa que porta el cinema del Casal. “La nostra empresa ho voldria tot en català, però les ‘majors’ no voldran estrenar a Catalunya”, afirma Gros, que també vol deixar clar que “no es fa més cinema en català perquè les distribuïdores no ens subministren en català, no per culpa nostra. L’amo del producte no som nosaltres i no veiem clar que una administració pública s’hi posi”.
Cal destacar que el cinema Casal passarà la setmana vinent el dia de l’espectador de dilluns a dimarts.
Ruïna del sector
Des d’OCine del Vendrell, Marisa Madueño se suma a les manifestacions dels seus companys: “Estem a favor del cine en català, però en contra de la llei”. Per Madueño, el cinema en català no disposa de la demanda necessària i la mesura arruïnaria el sector. Per demostrar-ho posa un exemple “un dia vam fer dos passis gratuïts d’una pel·lícula en català i no va venir ningú. Si la llei tira endavant ens enfonsarem”.
Joan Montserrat, de MCB Cinemas Calafell, assegura que estan “en contra de les quotes i que l’administració pública intervingui d’aquesta manera en l’activitat d’empreses que són privades”. Montserrat també apunta que la sala de Calafell es veurà molt perjudicada per la llei perquè “quan hi ha més gent és a l’estiu i la majoria són turistes, que no entenen el català. Serà la ruïna”.

També et pot interessar

Comentaris