Les obres al Palau Reial començaran de manera imminent

26/01/2010 - 16:59h

Restaurat per fora i reestructurat per dins. Així és com quedarà d’aquí a un any el Palau Reial un cop finalitzin les obres que han de renovar i actualitzar la imatge del Museu de les Cultures de Vi de Catalunya. La intervenció començarà de manera imminent després de solventar els darrers tràmits administratius i aquest dimarts el president de l’entitat, Josep Soler, i l’arquitecte que ha dirirgit la reforma, Santiago Vives, han comparegut per donar els detalls de la segona fase de la intervenció a Vinseum.

Les obres de rehabilitació i reforma del Palau Reial es preveuen complexes, sobretot a causa de l’estat de conservació de l’edifici, que obliga a enderrocar bona part dels forjats actuals, afectats d’aluminosi i altres patologies. Curiosament, els forjats més antics ( cantonada carrer Sant Bernat amb plaça Jaume I) són els que es mantindran pel seu millor estat. El projecte està pensat per adaptar a l’actualitat un edifici amb prop de 4000 m2 construïts.
Santiago Vives va explicar que el projecte té com a eix principal el pati gòtic del Palau, que mantindrà l’escala exterior i la circumval·lació es completarà amb una passera que permetrà donar continuïtat als circuïts interns de l’edifici i, a més, permetrà l’adaptació a les normatives vigents de seguretat i d’evacuació. Encara al pati, aquest espai es convertirà en el nou vestíbul de la instal·lació i es cobrirà amb una coberta de vidre.
Un altra de les dependències bàsiques serà la sala d’actes, que s’ubicarà a l’actual sala de premses i es convertirà en un espai amb una capacitat per a 168 persones. El Palau també tindrà una superfície d’exposició que provisionalment acollirà l’exposició “Tast de Vinseum: Què hi ha dins d’una copa de vi?”, que des del 2008 es mostra a l’edifici de Cal Pa i Figues, la pròxima fase de les obres un cop finalitzi l’actuació al Palau.
Mentre durin les obres, Vinseum ja començarà a definir la museografia, la concepció de l’exposició, un treball conjunt amb l’arquitecte i dissenyador Dani Freixas.
Els pròxims dies ha de finalitzar el procés de buidatge de l’edifici i treure’n les premses, una d’elles de grans dimensions i per a la que s’estudia si treure-la aprofitant la grua instal·lada al pati o bé foradant la façana, tal com es va fer per introduir-la.
Josep Soler va expressar la satisfacció de l’entitat davant l’inici de les obres que han de permetre “recuperar la imatge més emblemàtica del museu”. La satisfacció de l’entitat és doble perquè, a més, es duran a terme les obres en un context actual de crisi econòmica: “Avui és un dia d’optimisme per a Vinseum, podem estar contents perquè en moments difícils som capaços de fer obres i fer-les conviure amb la vida i la feina diària del Museu”, va dir Solé.
La situació actual no és propícia però el suport econòmic està garantit a diverses bandes. Estat, Generalitat, Ajuntament i Caixa Penedès han cregut en el projecte i cada part aportarà els inicialment pressupostats 3,2 milions d’euros que costa la intervenció al Palau, tot i que l’entitat continua la tasca de recerca de fons.

També et pot interessar

Comentaris