Vilafranca vol aprofitar el ressò de les restes de Pere el Gran per promocionar-se

01/12/2009 - 10:00h

L’anunci la setmana passada que la Generalitat restaurarà la tomba de Pere II el Gran a Santes Creus i el ressò mediàtic que se li ha donat no ha passat per alt a Vilafranca que veu en aquest esdeveniment una oportunitat per promocionar-se a diversos nivells, des del cultural i històric fins a l’econòmic i comercial. Per aquest motiu, coincidint amb la presentació a Santes Creus de les accions que es duran a terme a partir d’ara en referència al projecte de restauració de la tomba de Pere II el Gran, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, va mantenir un primer contacte amb l’alcalde d’Aiguamúrcia, Ramon Banach, per promoure accions conjuntes en aquest sentit que beneficiïn els dos municipis.

Una primera idea seria l’organització d’unes jornades històriques, tant a Vilafranca com a Santes Creus, amb l’objectiu d’aportar el màxim d’informació possible al voltant de la figura de Pere II, el Gran, que va morir a Vilafranca l’any 1285.La convocatòria reuniria historiadors especialitzats en l’època medieval per aportar una mica més de llum sobre el personatge.
Aquestes jornades, en el cas de Vilafranca, estarien estretament lligades a Vinseum, en tant que acull l’escenari principal de la petjada de Pere II a la vila, el Palau Reial, on va morir el rei. Al mateix temps, les jornades s’emmarcarien dins dels actes de commemoració del 75è aniversari del Museu de Vilafranca, que s’escau l’any que ve. Aquesta setmana Gusi plantejarà la proposta en motiu de la reunió de la junta del Museu.
D’altra banda, també el 2010 es commemora el 850è aniversari del Reial Monestir de Santes Creus i el 725è aniversari de la mort de Pere II, dos motius més, doncs, per enllaçar els dos emplaçaments.
Tot i que encara és prematur avançar dates, des de la regidoria de Cultura s’emmarquen les jornades entre els mesos de juny i novembre de l’any que ve, mesos entre els quals se situen els tres esdeveniments.
De fet, tal com explica el regidor de Cultura, es tracta de buscar els punts en comú entre Vilafranca i Santes Creus, uns punts que van més enllà de la història. Gusi parla, concretament, del vessant vitivinícola, tenint en compte que Aiguamúrcia, tot i formar part de la comarca de l’Alt Camp, pertany a la DO Penedès.
Llaços
En aquest sentit, la intenció és enllaçar les dues rutes que identifiquen tant Santes Creus com Vilafranca. D’una banda, la ruta del vi, i de l’altra, la ruta del Cister, que el monestir comparteix amb Poblet i amb Vallbona de les Monges. Així, la interelació s’estendria no només pel Penedès i el Camp de Tarragona, sinó que arribaria a la Conca de Barberà i l’Urgell, de manera que es teixiria una xarxa de relacions partint de la història i la cultura en comú, però amb un abast que arribaria a les relacions comercials i al turisme per tancar el cercle d’agermanament.

També et pot interessar

Comentaris