Un 75% de les famílies obtenen bonificacions per a les llars municipals

30/11/2009 - 15:26h

L’Ajuntament de Vilafranca, juntament amb 26 municipis més, ha participat per quart any consecutiu en el Cercle de Comparació Intermunicipal de llars d’infants impulsat per la Diputació de Barcelona. De les dades obtingudes en aquesta quarta edició que corresponen a l’any 2008 es pot concloure que el servei de llars municipals se situa en uns nivells òptims.
Com a aspectes més favorables destaquen l’adequació gairebé total del servei a la demanda, ja que per cada plaça vacant es reben 1,1 sol·licituds, sent la mitjana dels municipis comparats d’1,7; la bona cobertura de la demanda, amb un alt percentatge del total d’infants de 0-3 anys de la vila que són alumnes de les llars municipals d’infants, concretament un 23%, mentre que la mitjana és d’un 11%; i l’elevadíssim percentatge de places de titularitat municipal que té Vilafranca en comparació amb el total d’oferta educativa de 0-3 anys del municipi, situant-se en el 78%, mentre que la mitjana de grup és del 38%.

Un altre bloc d’indicador en què Vilafranca destaca és el que té a veure amb qüestions relacionades amb l’accessibilitat al servei i l’equitat en la prestació d’aquest. En aquest sentit, les famílies que obtenen bonificacions en la quota que fan que paguin per sota del 33% que s’estableix com a idoni representen un 75,5% del total, sent la mitjana d’un 24%.

En aquest cas, Vilafranca és el municipi que opta per un major finançament de la part que paguen les famílies. També és especialment remarcable l’elevat nombre d’alumnes amb necessitats educatives socials que estan escolaritzats a les llars, situant-se en un 6,5% mentre que la mitjana és del 3,3%.

Pel que fa a la dimensió organitzava de les llars d’infants que inclouria aspectes com ara el nombre d’hores d’obertura diària, el nombre total de dies d’obertura a l’any, la ràtio d’infants per educador/a, el nombre de personal auxiliar, els sous del personal educador i auxiliar, etc., les dades obtingudes s’aproximarien més a les mitjanes de grup.
Per últim destacar l’elevada despesa corrent per habitant que es destina a prestar el servei de llar municipal d’infants situant-se en 42,5 euros per habitant, quan la mitjana se situa en 23 euros. Aquesta despesa suposa un 4,7% del conjunt del pressupost corrent municipal. Aquesta xifra no inclou les despeses d’inversió.

També calen millores
Pel que fa a les oportunitats de millora, l’estudi apunta el baix percentatge d’hores no lectives del personal auxiliar per dedicar-les a tasques com la formació, la planificació pedagògica, etc., un aspecte que caldrà anar millorant.
Com a conclusió es pot afirmar que la qualitat de les llars municipals és òptima en termes de comparació. Això també queda avalat pel grau de satisfacció de les famílies que s’ha mesurat a través d’unes enquestes en què s’han obtingut uns resultats amb una puntuació mitjana de 8,6 sobre 10.
Tot i els resultats més que favorables, el Servei d’Educació aspira a continuar millorant la gestió de les llars municipals d’infants.

També et pot interessar

Comentaris