Els 57 polígons industrials de l’Alt Penedès donen feina a 13.300 persones

23/11/2009 - 17:39h

Fins a 13.300 persones són les que de manera permanent i a dia d’avui treballen en algun dels 57 polígons d’activitat econòmica (PAE) de l’Alt Penedès, que ocupen prop de 700 hectàrees de sòl. Aquestes són algunes de les dades que aporta un estudi elaborat pel Gabinet d’Estudis Econòmics, els resultats del qual es van presentar divendres en una jornada al Consell Comarcal sobre els polígons industrials amb el suport de la Generalitat i la Unió Europea.

El director del Gabinet, Pere Lleonart, va desgranar els punts d’un estudi que analitza la localització d’aquestes zones industrials, les dimensions de cada àrea, el seu posicionament en un rànquing comarcal de valoració i els projectes de futur, entre d’altres.
Lleonart no va passar per alt els efectes de la crisi econòmica en el sector industrial, que també ha impactat amb força l’Alt Penedès. En aquest sentit, l’economista va indicar que una via que aporti llum a la situació hauria de ser l’evolució d’una indústria manufacturera cap a un sector més tecnològic i a llocs de treball de més qualitat.
D’altra banda, l’estudi també revela el desequilibri territorial pel que fa a la implantació industrial a la comarca. La fórmula per reequilibrar el territori passaria per la mancomunització dels polígons per compensar els municipis que per motius urbanístics no es poden desenvolupar a nivell industrial. La dispersió industrial té com a màxim exponent el fet que hi ha fins a setze polígons que acullen una única empresa. La majoria, 24, té unes dimensions mitjanes (entre 5 i 15 hectàrees), mentre que només un, el de Sant Pere Molanta, supera les 75 hectàrees. Una altra de les dades fa referència al sòl vacant a la comarca, que actualment és de 57 hectàrees. Per tant, la majoria, un 92% està ocupat.
Lleonart també va afirmar que els polígons industrials de la comarca tenen un gran potencial i que, en el cas de l’Alt Penedès cal avançar cap a una convivència entre el sector industrial i el turístic. “L’estudi demostra que un sector turístic ben desenvolut no va contra la indústria sinó que la pot potenciar”, va assegurar Lleonart.
Però el gran repte de la comarca, segons l’economista, és obtenir un bon posicionament en el sector dels components per a l’automoció. Així, Lleonart veu una via per revitalitzar l’economia altpenedesenca gràcies a les possibilitats que ofereix la indústria dels vehicles elèctrics.

També et pot interessar

Comentaris