Vilafranca, capital del xarel·lo

13/11/2009 - 11:06h


El Fòrum Berger Balaguer de Vilafranca es va convertir dimarts en la capital mundial del xarel·lo. Més de 200 especialistes del sector vitivinícola (enòlegs, elaboradors i viticultors, entre d’altres) es van reunir en aquest espai vilafranquí per saber una mica més de les propietats d’aquesta varietat de raïm que, des de diferents institucions, es reivindica com la més identificativa de la Denominació d’Origen Penedès. La jornada tècnica, que és la primera que s’organitza amb el xarel·lo com a tema central, l’organitzaven conjuntament l’Institut Català de la Vinya i el vi (INCAVI) i el Consell Regulador de la DO Penedès. Oriol Guevara, director de l’INCAVI, va inaugurar el torn de conferències, a primera hora del matí, posant de manifest la importància de la iniciativa i deixant clara l’aposta que s’està fent des de la institució que lidera per les varietats autòctones. Per Guevara, té sentit promoure “aquells elements que donen identitat al territori, i el xarel·lo en dóna al Penedès”. El director general de l’INCAVI va explicar que “cal anar més enllà d’aquesta jornada tècnica i transmetre les potencialitats d’aquesta varietat autòctona, casar xarel·lo amb el Penedès en la gastronomia, en l’enoturisme, en la cultura, en l’oferta de cultura i d’oci de la regió”.
Per la seva banda, Francesc Pascual, president de la DO Penedès, que va intervenir a la inaguració de la jornada juntament amb Guevara i Pere Regull, alcalde de Vilafranca, va destacar la importància de la participació de tots els agents implicats en el sector del vi per organitzar aquestes jornades i el consens de tothom a l’hora d’escollir el tema de l’activitat. Segons Pascual, aquesta unitat és una de les claus de l’èxit de la iniciativa, juntament amb la qualitat dels ponents. A més, el president de la DO Penedès va posar de manifest la “versalitat” del xarel·lo i la facilitat del seu cultiu, que ha estat històric a la comarca. Aquest gran coneixement del producte és, segons Pascual, el que les jornades volien transmetre als assistents, i també “a la resta del món”.
Pere Regull va tancar les intervencions de la inauguració de la jornada tècnica recordant que fa molt de temps que es parla de la crisi del sector vitivinícola, però deixant constància que la sala “està plena de gent jove, un fet que demostra que hi ha ganes i esperit”. L’alcalde de Vilafranca va convidar els presents a “rumiar” què s’ha fet malament des del sector, perquè “disposem del millor producte que s’ha fet mai, però travessem el pitjor moment”. Regull va animar a què siguin els mateixos penedesencs els que creguin en les possibilitats de la comarca, i que no es deixin “enlluernar” per productes forans. L’alcalde va posar una nota d’humor al seu parlament recordant que no havia sentit parlar tant del xarel·lo des que la presentadora Maria Teresa Campos va parlar del famós “xarel 10”.

També et pot interessar

Comentaris