Un llibre revela que l’Alt Penedès va tenir 700 represaliats després de la guerra civil

11/11/2009 - 10:06h

L’Alt Penedès és una de les comarques de Catalunya que, percentualment, va tenir més represaliats després de la guerra civil. Un llibre de Ramon Arnabat, Jesús Castillo i Daniel Sancho, revela que fins a 700 persones d’una població que aleshores se situava en 47.000 habitants van patir actes repressius, la majoria van ser jutjats i 78, condemnats a pena de mort. Cadascuna d’aquestes persones té la seva fitxa corresponent, amb nom, edat, professió, afiliació política i circumstàncies que van envoltar el seu cas, una tasca laboriosa que durant tres anys han dut a terme els autors del llibre “La repressió del primer franquisme a l’Alt Penedès”, editat per Cossetània i l’IEP.

L’alta incidència del conflicte rabassaire i els fets d’octubre del 1934 estan directament relacionats amb la gran quantitat de represaliats altpenedesencs, una repressió que va ser especialment dura a Olèrdola, Olesa, Torrelles i Pacs. Més de la meitat dels represaliats, doncs, eren pagesos. El represaliat, acusat formalment en la majoria de casos de rebel·lió militar, responia a un perfil d’home jove d’entre 20 i 30 anys i afiliat a ERC i la Unió de Rabassaires o bé a la CNT.
Els autors s’han submergit durant tres anys en els arxius Militar, on han consultat els judicis sumaríssims; el del Palau de Justícia, centrats en els judicis polítics; Nacional, amb les causes generals, i l’arxiu comarcal. Els judicis venien, sobretot, per tres vies: la delació de veïns, la pròpia activitat de la Guàrdia Civil i els presoners de guerra. Al mateix temps, l’obra també detalla la destinació dels presos, camps de concentració, presons i llibertats vigilades; reprodueix cartes dels presos a les seves famílies, i en definitiva, certifica la injustícia de la justícia de l’època.
El llibre es presenta divendres a les vuit del vespre al Consell Comarcal de l’Alt Penedès. L’acte tindrà la presència del director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, i del professor de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Fontana, a més dels autors del llibre i altres autoritats.

També et pot interessar

Comentaris