El museu de l’aviació republicana dels Monjos posa la primera pedra

09/11/2009 - 15:43h

Josep Vendrell, secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya i l’alcalde de Santa Margarida i els Monjos, Jordi Girona, van presidir diumenge l’acte de col·locació de la primera pedra del nou Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria -CIARGA, que és previst que sigui una realitat d’aquí aproximadament a un any. El centre es farà al Parc de la Memòria, on hi ha el refugi del Serral i on ahir es va dur a terme la col·locació de la primera pedra, emmarcada en el programa d’actes Sota les Bombes que durant tota la setmana ha ofert diferents activitats al municipi.

El cap de setmana va estar marcat per la jornada de portes obertes als refugis del Serral i de la Margaridoia i als espais visitables del Castell de Penyafort que es va dur a terme dissabte i pels actes centrals de commemoració de la setmana Sota les Bombes, de diumenge amb una Ruta dels refugis i dels avions que va començar a les 10 del matí al Castell de Penyafort, on es va visitar l’antiga presó. Seguidament les noranta persones que van participar a la sortida van anar en cotxes particulars fins el refugi del Serral on es va iniciar un recorregut a peu per visitar els de la Margaridoia i retorn al del Serral.
A la 1 del migdia, al Parc de la Memòria, va començar l’acte institucional de commemoració dels bombardegis amb el record en memòria de les víctimes civils del municipi. L’acte va servir també per reconèixer les víctimes de l’aviació republicana als aeròdroms dels Monjos i a l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR). Per a l’ocasió es va convidar a l’acte a nombrosos membres d’aquesta associació, que van formar part de les esquadretes republicanes durant la Guerra Civil. En nom de tots ells el president de l’entitat a Catalunya, Antoni Vilella, va agrair la tasca feta pel municipi i va lliurar a l’Ajuntament un quadre del seu fons particular que representa la mort d’un aviador republicà. També des d’ADAR es va lliurar al municipi una bandera brodada especialment durant la Guerra per l’Aliança de la Dona Jove d’Igualada pel grup 26 de la tercera esquadreta de l’aviació republicana que operava des del camp dels Monjos.
En nom del municipi, l’Ajuntament va lliurar a l’Associació, una rosa de ferro forjat, símbol de pau i concòrdia com a agraïment per la col·laboració i la cessió de fons pel Centre de Documentació de l’Aviació Republicana instal·lat a la Biblioteca
Per a l’ocasió, també es van desplaçar fins als Monjos alguns membres de l’associació ADAR Madrid i en nom d’ells l’ex pilot de 93 anys Cecilio Gutierrez va explicar algunes de les seves experiències durant el conflicte bèl·lic.
A l’acte també hi va ser presents el secretari de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya, Josep Vendrell, que va destacar la voluntat de l’administració catalana per treballar en la recuperació de la memòria democràtica i en el fet que els diferents nuclis d’estudi i interpretació del llegat de la guerra puguin estar disseminats en el territori i en els espais que van ser protagonistes durant el conflicte.
L’alcalde de Santa Margarida i els Monjos, Jordi Girona, també va voler destacar especialment el record de les dotze víctimes civils que els bombardeigs franquistes van causar a la localitat.
Acte seguit el doctor en història Ramon Arnabat va presentar públicament el nou centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA) i es va col·locar la primera pedra del nou complex. Al mateix temps es va aprofitar per inaugurar la senyalització dels espais de l’aviació republicana.
En acabar, es va dur a terme a terme un petit tast d

També et pot interessar

Comentaris