La baixada de preus i de compra marca la verema 2009 al Penedès

30/10/2009 - 11:30h

 La verema d’aquest 2009 ha estat qualificada com a “extraordinària” des de diferents sectors del món del vi. Les bones condicions climàtiques han afavorit el desenvolupament del raïm que ha arribat en un estat més que òptim a l’hora de collir. Tot i la menor quantitat de quilos que s’han recollit respecte d’un any amb una verema abundant, uns 260 milions segons les dades del Consell Regulador, els diferents agents vitivinícoles s’han mostrat molt satisfets amb els resultats de la passada campanya. Però no totes les sensacions que ha deixat la collita 2009 han estat bones. Com ja preveien els viticultors abans d’iniciar la verema, els preus de compra han estat, en alguns casos, inferiors als de l’any passat, i així també els quilos que han comprat les empreses.
Freixenet ha estat l’empresa que més ha baixat els preus de compra (un 7,5% de descens de mitjana), que han oscil·lat entre els 0,25 €/kg i els 0,33 €/kg en les varietats blanques, i els 0,16€/kg i els 0,53 €/kg, però per contra també ha augmentat els quilos de raïm que han entrat a premsa. Segons han informat fonts de la Unió de Pagesos, el celler sadurninenc ha augmentat considerablement la compra de raïm negre, i enguany també ha acceptat matèria primera recollida a màquina.
Codorniu, que no ha volgut facilitar la relació de preus d’aquesta campanya, ha dit que “s’ha pagat el mateix que en la collita anterior, en funció de la qualitat del raïm”. Segons els preus de què disposàvem de la verema de l’any passat, les varietats blanques les han pagat entre els 0,276 €/kg i els 0,31 €/kg. El celler també ha augmentat els quilos que ha comprat, sobretot de la varietat chardonnay.
Malgrat que l’empresa ha apostat per no rebaixar els preus de compra, des de la UP s’ha criticat que ja l’any apssat els preus que es va pagar pel raïm estaven per sota del preu de cost. Els viticultors el fixen en 0,40 €/Kg, i Codorniu l’ha pagat a un màxim de 0,31€/kg.
El cas de Torres no ha estat diferent de la resta. El celler vilafranquí també ha apostat per mantenir els preus com ha comprat la matèria primera, però ha estat dels que més ha rebaixat la quantitat de raïm que ha comprat, i ha arribat a adquirir-ne fins el 50% menys. Pel que fa al preu del raïm, Bodegas Torres ha oscil·lat entre els 25,48 €/tmgrau i els 38,76€/tmgrau. Pel que fa als cellers mitjans i petits, la Unió de Pagesos ha informat que aquells que només compren una part del raïm per complementar la seva producció han adquirit el raïm a uns 0,40 €/kg. Per contra, els que compren raïm per elaborar el vi que vendran després a altres cellers han comprat el blanc a 0,20 €/kg i el negre a 0,14€/kg.

També et pot interessar

Comentaris