Comencen els actes del programa ‘Sota les bombes’ als Monjos

30/10/2009 - 08:58h

Joan Saura, Conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat de Catalunya presidirà el proper dia 8 de novembre l’acte de col•locació de la primera pedra del nou Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria -CIARGA, que es farà a Santa Margarida i els Monjos. La jornada, que commemora els bombardeigs franquistes al municipi, s’emmarca en el programa d’actes Sota les Bombes que durant tota la setmana oferirà diferents activitats al municipi.

La primera de les activitats s’ha programat a la Biblioteca municipal per dimarts 3 de novembre a les 7 del vespre per presentar les darreres investigacions dutes a terme al municipi en matèria de recuperació de la memòria històrica. Els historiadors Ramon Arnabat i David Íñiguez, responsables de l’Estació Territorial de Recerca Penedès, amb seu al municipi, s’encarregaran de donar a conèixer les característiques del nou Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria – CIARGA. En el mateix acte, representants de l’empresa Sot Prospeccions i de la Universitat de Barcelona presentaran el resultat de les prospeccions arqueològiques realitzades a l’aeròdrom dels Monjos i l’historiador Daniel Sancho serà l’encarregat de presentar públicament el Centre de Recerca i Documentació de l’Aviació i la Guerra Civil, amb una exposició de material documental del Centre.
Divendres dia 6, a les 7 del vespre a la Casa de Cultura Mas Catarro, serà el torn per la presentació del projecte audiovisual de recuperació de la memòria oral Memòria Digital, elaborat per alumnes de l’escola de formació d’adults Fina García i de l’IES El Foix.
Dissabte dia 7 hi hauran portes obertes als refugis del Serral i de la Margaridoia i als espais visitables del Castell de Penyafort. Aquest dia el refugi de Cal Rubió es podrà veure des de l’exterior.
Finalment el diumenge dia 8 de novembre es duran a terme els actes centrals de la setmana Sota les Bombes amb una Ruta dels refugis i dels avions que començarà a les 10 del matí al Castell de Penyafort, on es visitarà l’antiga presó. Seguidament es sortirà en cotxes particulars fins el refugi del Serral on s’iniciarà un recorregut a peu per visitar els de la Margaridoia, de Cal Rubió i retorn al del Serral.
A la 1 del migdia, al Parc de la Memòria, tindrà lloc l’acte institucional de commemoració dels bombardegis amb el record en memòria de les víctimes civils del municipi. L’acte, presidit pel Conseller Saura, servirà també per reconèixer les víctimes de l’aviació republicana als aeròdroms dels Monjos i a l’Associació d’Aviadors de la República (ADAR). Per a l’ocasió s’ha convidat a l’acte a nombrosos membres d’aquesta associació, que van formar part de les esquadretes republicanes durant la Guerra Civil.
Acte seguit es presentarà públicament el nou centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA), es col•locarà la primera pedra del nou complex i s’inaugurarà la senyalització dels espais de l’aviació republicana
En acabar, es durà a terme un petit tast de menges de postguerra
Paral•lelament entre el 2 i el 15 de novembre la Biblioteca acollirà una exposició sobre Els bombardeigs franquistes al Penedès, 1937-1939, organitzada per l’Institut d’Estudis Penedesencs.

També et pot interessar

Comentaris