El Vendrell commemorarà els 30 anys de l’arribada de les despulles de Pau Casals

alt
28/10/2009 - 21:42h

El proper 10 de novembre es compleixen 30 anys des que les despulles de Pau Casals van arribar al Vendrell per ser enterrades a la vila natal del músic, sis anys després de la seva mort, que va tenir lloc el 22 d’octubre del 1973 a San Juan de Puerto Rico. Per aquest motiu, s’han programat diversos actes commemoratius de l’efemèride. L’arribada de les despulles de Casals al Vendrell la tarda d’aquell 10 de novembre del 1979 va ser un esdeveniment multitudinari viscut pels ciutadans de la capital del Baix Penedès amb molt de sentiment i amb l’alegria de donar finalment el comiat merescut a un fill il·lustre que va morir a l’exili per convicció. Casals es va exiliar primer a Prada de Conflent (França) i després a Puerto Rico amb l’esperança de tornar a la seva terra un cop hi tornès la democràcia. Casals va morir dos anys abans de veure el règim de Franco derrocat i “aquest fet és el que va esperonar l’Associació Musical Pau Casals (AMPC) a tramitar el retorn del mestre a casa seva”, com ha explicat la presidenta de l’associació, Eva Serramià.
Per la seva banda, la regidora de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell, Marta Tutusaus, ha explicat que per l’Ajuntament representa un orgull comptar amb un fill il·lustre de la categoria de Casals i ha destacat que “actes com la commemoració de l’arribada de les despulles contribueixen a mantenir viu el record de la seva persona, la seva obra i els valors que representa i pels que tant va lluitar: la pau, la justícia, la llibertat i la democràcia” Així mateix ha recordat que des del consistori vendrellenc precisament enguany s’ha dedicat l’agenda escolar a la figura de Casals, “per apropar-la als més petits, als mestres que sovint venen de fora i no coneixen la nostra cultura i també als pares”.
En els actes previstos per commemorar aquest aniversari, la neboda de Pau Casals, Enriqueta Casals, parlarà de les vivències del seu oncle a l’exili. Posteriorment la violoncelista Ariadna Schmelik interpretarà una peça d’Enric Casals, germà del mestre. Això serà el mateix dia 10 de novembre a partir de les vuit del vespre a la Rectoria, al carrer del Mar 6-8 del Vendrell.
Abans, però, dimarts que ve, 3 de novembre, el músic i periodista Esteve Molero pronunciarà la conferència “Pau Casals i la sardana”, a la Rectoria a partir de dos quarts de nou del vespre. I el dia 17 de novembre serà el torn del responsable de la restauració de l’orgue del Vendrell, Fréderic Desmottes, que oferirà una xerrada sobre aquesta restauració a partir de les 8 del vespre al mateix lloc.
Totes aquestes xerrades formen part del cicle de conferències de tardor que organitza anualment l’AMPC i que enguany es complementen amb el concert que es va oferir en l’aniversari de la mort de Casals, el 22 d’octubre, i amb una exposició i que recordarà els actes que tant al Vendrell com abans a Barcelona i Montserrat es van fer per rebre les despulles de Casals i el ressò mediàtic que van tenir. La mostra es podrà visitar a la Casa Nadiua de Pau Casals, al carrer Santa Anna, a partir del 10 de novembre i fins final d’any.

També et pot interessar

Comentaris