Andana publica en català ‘Vida i mort de la República espanyola’, de Henry Buckley

27/10/2009 - 11:22h

Vida i mort de la República espanyola, una de les millors cròniques periodístiques sobre el període de la II República i la Guerra Civil espanyola, acaba d’aparèixer en versió catalana de la mà d’Edicions i Propostes Culturals Andana. L’editorial vilafranquina ha traduït per primer cop al català el llibre escrit pel periodista britànic Henry Buckley el mateix any 1939, recent finalitzada la Guerra Civil i tot just iniciada la II Guerra Mundial. Per al corresponsal anglès, la causa dels republicans espanyols era també la lluita contra l’amenaça feixista. En aquest sentit, el relat de Buckley conjuga el rigor i la precisió de la millor tradició periodística britànica amb una clara denúncia de la política de no-intervenció seguida per Gran Bretanya i França en considerar que afavoria el bàndol franquista i comprometia el futur de la democràcia a Europa.
Publicat per primer cop a Londres el 1940, Vida i mort de la República Espanyola és un relat periodístic dividit en trenta-tres capítols que abasta el període comprès entre 1929 i 1939 i que es nodreix de la feina com a corresponsal exercida durant una dècada de residència ininterrompuda a l’Estat espanyol.
Buckley feia set anys que vivia a l’Estat espanyol quan el juliol de 1936 es va produir el cop militar. A diferència de la gran majoria de corresponsals estrangers, doncs, havia viscut de prop tot el procés polític espanyol des de la finalització de la dictadura i, per tant, coneixia perfectament la història i els seus protagonistes: “Buckley –va escriure el periodista britànic William Forrest, destacat a Espanya entre 1936 i 1939- va ser capaç de copsar més de la Guerra Civil que cap altre corresponsal estranger i en va informar amb una fidelitat tant escrupolosa a la veritat que es va guanyar el respecte fins i tot d’aquells que haurien volgut que la veritat restés oculta.” Per la seva banda, el prestigiós historiador britànic Paul Preston ha definit l’obra de Buckley com a “un dels documentals més perdurables” escrits sobre el període de la II República i la Guerra Civil i ha subratllat la influència que les seves interpretacions van tenir sobre els historiadors que van estudiar aquest període després de l’aparició de Life and Death of the Spanish Republic: “El valor cabdal d’aquest magnífic llibre –escriu Preston- és que proporciona un retrat objectiu d’una dècada crucial de la història espanyola contemporània, basat en una gran varietat de material extret de vivències pròpies que només un corresponsal que visqués al país de manera assídua podia aplegar […] Del coneixement de Buckley s’extreuen opinions que han influenciat profundament les dels historiadors posteriors.”
Edicions i Propostes Culturals Andana ha promogut la versió catalana d’una obra tan valuosa com poc coneguda –la primera traducció a una llengua de l’Estat espanyol no va aparèixer fins 2005- que fa un retrat precís dels episodis i dels protagonistes d’una dècada fonamental de la nostra història. La traducció d’Anna Rafecas ha estat revisada per Ramon Bukcley, fill del periodista britànic.
L’aparició del llibre, que inclou un pròleg de Preston, coincideix amb l’obertura a Sitges d’una exposició centrada en les fotografies que Henry Buckley va captar en les seves estades als diferents fronts de batalla, unes visites en les quals acostumava a compartir vehicle amb reporters com Ernest Hemingway, Herbert Matthews, Vincent Doherty o amb el fotògraf Robert Capa.

Henry Buckley (1904-1972)

El 9 de novembre de 1972 va morir a Sitges, a la casa pairal de la família Planas, el periodista britànic Henry Buckley. Feia sis anys que hi residia de forma permanent, des que s’havia jubilat i havia deixat la direcció de l’agència Reuters a Madrid.
La vinculació de Buckley amb Sitges es va iniciar el 1938 quan, juntament amb els seus amics, el pintor Luis Quintanilla i el reporter Herbert Matthews, va començar a freqüentar aquesta població del Garraf seduït pel seu paisatge. En una d’aquestes visites, Buckley va conèixer Maria Planas Izábal, filla d’un industrial sitgetà molt vinculat al catalanisme conservador. Es van casar aquell mateix any mig d’incògnit a la capella utilitzada pels membres del govern basc refugiats a Barcelona.
Buckley Havia arribat a Madrid el 1929 com a corresponsal del diari The Daily Chronicle, avui desaparegut (més endavant va escriure per a The Daily Telegraph). Des d’aleshores, el periodista nascut a Manchester el 1904 va narrar per als lectors britànics episodis la caiguda de la dictadura de Primo de Rivera, la proclamació de la República, l’aixecament del general Sanjurjo, la matança de Casas Viejas, els fets d’octubre de 1934 i, naturalment, el cop militar de juliol de 1936 i la Guerra Civil. Buckley va seguir l’evolució del conflicte des de diferents escenaris. Així, una part important de les seves cròniques les va escriure des de Catalunya. De fet, el 30 de gener de 1939, després de la caiguda de Catalunya i d’haver assistit a la darrera reunió de les Corts de la República al castell de Figueres, Buckley va creuar els Pirineus amb les restes de l’exèrcit republicà i la marea de refugiats civils que fugia de les tropes de Franco.
Instal•lat a Perpinyà, va continuar exercint el periodisme alhora que, amb altres corresponsals, denunciava públicament la situació dels refugiats espanyols als camps de concentració francesos. El 1940 va ser destinat a Amsterdam, però va haver de sortir precipitadament d’Holanda poc abans de la invasió alemanya. Durant la II Guerra Mundial va ser corresponsal a The Daily Express destacat a la flota britànica al Mediterrani i al nord d’Àfrica. El gener de 1944 va desembarcar amb les tropes aliades a Anzio (Itàlia) on va caure greument ferit per l’explosió d’un obús alemany. En acabar la guerra va passar una temporada a Berlín, fins que va tornar a casa després de cinc anys d’absència. El 1949 va arribar a Madrid per dirigir la delegació de l’agència de notícies britànica Reuters.

També et pot interessar

Comentaris