La restauració, una assignatura pendent del vi amb DO Penedès

L’Acadèmia Tastavins Penedès va reunir dijous de la setmana passada, al restaurant Ca la Katy de Sant Martí, un nombrós grup de representants del món vitivinícola per debatre sobre la situació actual del sector del vi. L’acte, que se celebra per quart any consecutiu i ha estat batejat amb el nom de Capítol de la Verema, va comptar amb la presència d’una cinquantena de viticultors, sindicats, periodistes, patronals, institucions vinícoles, polítics i elaboradors. El periodista Joan Nebot va ser enguany l’encarregat de moderar el debat que es va allargar unes tres hores i que va comptar amb la presència dels diputats al Parlament de Catalunya, Joan Raventós (CiU) i Roberto Labandera (PSC), i l’abscència destacada d’Oriol Guevara, nou director general de l’INCAVI.
La primera part de la trobada va servir per exposar les xifres registrades a la passada verema. Francesc Olivella, en representació del Consell Regulador de la DO Penedès, va apuntar la gran qualitat de la collita 2009, molt marcada pel bon comportament de les condicions climatològiques a la zona, que no ha estat tan abundant com els altres anys, sobretot pel que fa a la qualitat.
Poc més d’un quart d’hora després d’haver començat el debat ja es feia referència a la crisi econòmica i al mal moment pel qual passa el sector. El “complicat” mercat que hi ha actualment pels vins tranquils va ser un dels primers temes que es van tocar en profunditat a la taula, que tots van apuntar no coincideix amb la situació del cava que es manté “estable” pel que fa al nivell de vendes. La obertura cap als mercats dels anomenats “tercers països” va ser una de les solucions que es van apuntar per guanyar nous clients.
L’augment de les marques blanques als grans canals de distribució també va centrar gran part de la conversa, però el tema estrella va ser la poca presència de vins de la DO Penedès, i en general de productes catalans, al sector de la restauració.
Tots els presents van coincidir a apuntar que encara queda molta feina per fer per “convèncer” el client que ha de consumir vins de la terra. Malgrat que la qualitat de la majoria dels productes del Penedès és més que bona, encara són pocs els restaurants del país que omplen les seves cartes amb vins elaborats a la comarca o a qualsevol zona de Catalunya. Segons es va apuntar, aquest factor és clarament diferent al que passa en altres països productors de vi, com França o Itàlia, on els productes locals sempre tenen preferència respecte dels d’altres procedències.
Jordi Cuyàs, director general de Promoció Comercial de la Generalitat, va apuntar com a solució a aquest problema canviar l’estratègia actual de promoció del vi català i buscar “emocionar” al consumidor, que identifiqui els productes que s’elaboren a Catalunya com un element “propi” de la cultura de la terra.
Per aconseguir això, els que van intervenir al debat van coincidir que també hi ha d’haver un canvi a l’administració, sobretot pel que fa a l’INCAVI, a la qual cosa van dir que li caldria una “refundació” per fer un bon servei al sector del vi.