La factoria Cal Figarot presenta…

09/10/2009 - 07:44h

Els Castellers de Vilafranca es van anotar dissabte un altre castell inèdit i de fabricació pròpia, un castell sortit del prolífic laboratori de Cal Figarot. Potser algú altre ja hi havia pensat abans però van ser els vilafranquins els que van començar a posar la primera pedra ja l’any passat. De fet, han aixecat un pis més la construcció que ja van estrenar a la Bisbal el 19 d’abril de l’any passat, però que després no ha sovintejat en gaires ocasions.
La llavor, del cinc de vuit amb l’agulla, doncs, es va plantar l’any passat i aquesta temporada “no hem fet més que aprofitar la feina feta amb el tres de vuit amb l’agulla” al qual s’hi ha afegit una torre.

Però el procés d’elaboració d’un “castellàs” com aquest , tal com el defineix David Miret, no és fàcil, tot i l’aparent facilitat amb què el van despatxar dissabte al Mercadal. Primer, perquè cal disposar de molts dosos i després, perquè s’ha de treure els components del pilar que normalment formen part del cinc per bastir l’agulla i cobrir les seves posicions al tronc. Un trencaclosques que el cap de colla vilafranquí va resoldre reforçant l’estructura del tres.
Per la seva complexitat, David Miret considera que el cinc de vuit amb l’agulla és equiparable a construccions del tipus nou de vuit o tres de vuit aixecat per sota, castells que, de moment, són patrimoni de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. A l’hora de puntuar, doncs, la catedral amb agulla, des de Vilafranca es considera que hi ha dues opcions, o bé situar-lo després del tres de vuit amb l’agulla i abans del quatre de nou amb folre, o bé superar tres i quatre de nou folrats i situar-se a l’alçada dels ja esmentats tres de vuit per sota i nou de vuit.
David Miret considera que el cinc de vuit amb l’agulla no tindrà problemes perquè s’accepti i tingui un lloc en la taula de puntuació del Concurs de Tarragona, tot i que ja avisa que no creu que sigui un castell que es vegi gaire sovint per les places.

També et pot interessar

Comentaris