Els documents del castell de Penyafort, microfilmats i a casa
L’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos ja té en el seu poder els microfilms on es recullen diversos volums de l’època de la creació del convent de Sant Raimon de Penyafort i que es troben actualment a la Biblioteca de la Universitat de Notre Dame, a Indiana (Estats Units).
Una delegació del municipi encapçalada per la regidora de Cultura, Imma Ferret, va viatjar-hi fa dos anys per tal de poder estudiar els documents i avaluar-ne la importància. Una vegada establerts els contactes inicials, l’Ajuntament va encetar el procés per microfilmar els documents i poder disposar-ne d’una còpia per posar-la a l’abast dels historiadors i estudiosos que vulguin conèixer més qüestions sobre la història del Castell de Penyafort i els seus primers habitants, és a dir, els monjos que van crear el convent de Sant Raimon.
D’una primera anàlisi ja se’n va deduir l’any passat que la importància de la documentació conservada als Estats Units és molt alta ja que, entre els volums, hi ha els llibres de les menges dels monjos, les relacions de tributs que cobraven de les masies dels entorns, els pagaments que duien a terme, etc.
Els primers llibres daten de 1603, any de la fundació del convent dedicat a Sant Raimon de Penyafort i s’allarga fins ben entrat el segle XIX amb còpies epistolars de la família de l’empresari català Puig i Llagostera.
Els llibres són actualment propietat de la Col·lecció de Llibres Singulars i Manuscrits de la Universitat de Notre Dame, situada a la localitat de South Bend, a l’estat d’Indiana, i no es contempla el seu trasllat a Catalunya, però amb les còpies microfilmades que acaben d’arribar al municipi s’espera que es pugui dur a terme una recerca més aprofundida dels documents per estudiar la fundació del convent i aquest període de la història del municipi i de tot el Penedès.