El Centre d’Interpretació L’Aviació Republicana i la Guerra Aèria dels Monjos estarà a punt el 2010

16/09/2009 - 09:41h

El Centre d’Interpretació l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA) serà una realitat a Santa Margarida i els Monjos cap a final de l’any que ve. Així ho van anunciar dimarts representants de les parts implicades en un projecte nascut per recuperar la memòria democràtica i que rebrà 120.120 euros per a l’execució d’una primera fase, mentre que la segona fase es concentrarà els anys 2011-2012. Aquesta partida la garanteix la direcció general de la Memòria Democràtica de la Generalitat. La seva màxima responsable, Maria Jesús Bono, va anunciar que el dels Monjos “serà un centre de referència a nivell de Catalunya, que permetrà conèixer altres elements relacionats amb la guerra civil i la lluita per la democràcia”.

El centre, que s’emplaçarà al Parc de la Memòria, on hi havia hagut l’aeròdrom republicà i que formava part del Vesper de la Gloriosa, es convertirà en el primer equipament cultural dedicat a explicar la història de l’aviació republicana a la guerra civil del 1936 al 1939, una instal·lació de gran importància que espera ser un pol d’atracció de visitants d’arreu. L’èxit, abans d’entrar en funcionament, ja sembla garantit atès que els impulsors preveuen una afluència de visitants el primer any de 10.000 persones, segons va explicar Ramon Arnabat, coordinador del projecte junt amb Jordi Farré. La incorporació del centre a la Xarxa dels Espais de la Memòria a Catalunya contribuirà a la seva difusió.
El projecte
La primera pedra del futur CIARGA es posarà de manera simbòlica el pròxim 8 de novembre coincidint amb unes jornades commemoratives dels bombardejos als Monjos durant les quals s’organitzaran diverses activitats. Amb tot, les obres no començaran abans de final d’aquest any.
Aspectes com el desenvolupament de l’aviació durant la guerra; la intervenció estrangera; la guerra aèria i el funcionament dels aeròdroms militars es podran conèixer a través d’espais expositors repartits en una superfície total de més de 500 m2. Una de les curiositats que exhibirà el centre és la rèplica d’un dels avions republicans més representatius a la zona, el Polikarpov I-15, el popular “Xato”. Els continguts es mostraran amb una museografia didàctica, que combinarà escenografies i peces originals amb recursos multimèdia.
Es preveu que les visites tinguin una hora de durada i se’n podran fer dues simultàniament amb un màxim de trenta persones per grup. El públic potencial serà bàsicament alumnes de Secundària i Batxillerat, tot i que també estarà obert a particulars i grups.
El CIARGA és el projecte més destacat que el Memorial Democràtic subvencionarà a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf, que en conjunt rebran un total de 221.000 euros, repartits en dotze projectes adreçats a la recuperació del patrimoni memorial democràtic o a la recuperació de la memòria democràtica a través d’investigacions i homenatges, com és el cas del projecte Tots els Noms (1931-1978), que obtindrà 25.500 euros.
Un altre objecte de subvenció és el Pla Director d’Itineraris de la Memòria Democràtica al Penedès i diversos projectes de recuperació.

També et pot interessar

Comentaris