73dibuixos d’Apel·les Fenosa per a l’Institut Ramon Llull

Avatar
07/09/2009 - 14:35h

L’Institut Ramon Llull que promou la cultura catalana, representat pel seu president, Josep Bargalló, i la Fundació Apel·les Fenosa del Vendrell, amb la seva presidenta, Nicole Fenosa, vídua de l’artista Apel·les Fenosa, i l’alcalde del Vendrell i vicepresident de la fundació, Benet Jané, van formalitzar dimecres dia 2 la donació a l’Institut Ramon Llull, per part de la fundació amb seu al Vendrell, dels 73 dibuixos que Fenosa va fer l’any 1946 per a unes il·lustracions d’una traducció francesa que Max Jacob va fer del llibre més emblemàtic de Ramon Llull i una de les obres cabdals de la literatura catalana: el Llibre d’Amic e Amat.
Problemes econòmics van impedir la publicació de l’obra fa més de sis dècades, però tot just fa sis anys, a la seva residència de París, Nicole Fenosa va localitzar les il·lustracions -valorades actualment en 150.000 euros- i ara les ha volgut donar a l’Institut Ramon Llull. El seu president va agrair el gest, va dir acceptar el llegat en nom dels governs de la Generalitat i de les Illes Balears -tutors de la institució de promoció de la cultura catalana arreu del món- i en va destacar el fet “extraordinari” de l’esdeveniment, “perquè habitualment no acceptem donacions, perquè no tenim vocació de tenir patrimoni”, va afirmar Josep Bargalló durant la roda de premsa per explicar la donació dels dibuixos. Són tots els que Fenosa va plasmar per al seu amic Max Jacob, poeta autor -l’any 1919- d’una de les nombroses traduccions del popular llibre de Ramon Llull, que conté 365 versicles i va marcar l’inici de la literatura en català, una llengua romànica diferent del llatí habitual en l’època. Els 73 dibuixos es van recollir en un llibre editat pel mateix Institut Ramon Llull, el 2003, i el qual es va presentar a la Maison de Catalogne de París. L’edició està esgotada i a partir d’ara es podrà gaudir dels dibuixos donats per la Fundació Apel·les Fenosa, per exemple, el desembre a Carcassona.
Apel·les Fenosa va acceptar de fer les 73 il·lustracions esmentades perquè, sent un gran defensor de la pau, va trobar que el Llibre d’Amic e Amat de Ramon Llull era un “cant a la pau, a la fraternitat i a la solidaritat dels homes”, una lloança atemporal trasbalsada per les guerres que va veure Fenosa, segons van coincidir a dir en la roda de premsa d’aquest dimecres Nicole Fenosa i el director de la Fundació Apel·les Fenosa, Josep Miquel Garcia.
Curiosament, Apel·les Fenosa tan sols va exposar dibuixos una vegada, perquè “només” els considerava un “divertimento”, segons la seva vídua. Els 73 dibuixos donats a l’Institut Ramon Llull són fets amb tintes xineses o llapis.

També et pot interessar

Comentaris