Un clàssic dels germans Marx recordarà dijous dia 17 a Cisco Olivella

alt
07/09/2009 - 14:11h

Dijous de la setmana que ve, dia 17 de setembre, a partir de tres quarts de deu de la nit començarà l’acte d’homenatge a Francesc Olivella, conegut com a Cisco Olivella, que va ser fundador i primer president del Cine Club Vilafranca, a banda de cinèfil apassionat, ànima dels cinemes Bogart i Kubrick i referent del món cultural penedesenc. Paper important
L’acte de presentació de l’homenatge s’ha fet avui al cinema Kubrick a càrrec de Marina Mestres, del Cine Club Vilafranca; Maria Olivella, filla de Francesc; Jordi Biosca, com a amic i familiar i Quim Jubert, com a familiar i membre de la comissió organitzativa.
L’acte d’homenatge vol reconèixer la tasca d’Olivella pel seu paper cabdal en la difusió del cinema al Penedès. Val a dir que l’any 1968 Olivella es va convertir en fundador i primer president del Cine Club Vilafranca, que, tal i com diu Quim Jubert, “ha estat una veritable escola de formació cultural i política per a tantes i tantes generacions de vilafranquins i penedesencs”.
Amb l’obertura del multi cinema Bogart, segons els encarregats de retre-li homenatge, Olivella va posar a Vilafranca en línia amb la modernitat introduint una nova manera de concebre el negoci cinematogràfic; sales més petites però equipades amb la més moderna tecnologia i amb el màxim confort. A més, també hi havia programació diària al vespre i a la nit o l’estrena simultània amb Barcelona i la resta del país de les pel•lícules dirigides al gran públic.
A més a més, Olivella també va apostar per projectar films de circulació molt restringida, monogràfics i títols de format més reduit.
Acte gratuït i per a tothom
Per tots aquests motius, i molts d’altres, dijous vinent, doncs, se li retrà un homenatge un any després de la seva mort.
L’acte – que serà gratuït i obert a tothom- començarà a tres quarts de deu al cinema Kubrick i s’iniciarà amb la projecció de diverses imatges del protagonista, totes elles acompanyades per la música al piano de Montse Ríos, que tocarà algunes de les bandes sonores més importants del cinema.
En l’homenatge hi haurà diversos parlaments d’amics i companys del Cisco, que el recordaran. Hi seran, per exemple, Jordi Biosca, Jordi Romeu,etc. També prendrà la paraula l’alcalde de Vilafranca Pere Regull, un representant de la Federació de Cine Club de Catalunya i altres personatges que encara estan per confirmar, com ara Roc Villas, exdirector del Sitges Festival Internacional de Cinema de Catalunya.
‘Sopa de ganso’
Després dels parlaments l’acte continuarà amb la projecció de la pel•lícula ‘Sopa de Ganso’, dels germans Marx.
Quim Jubert va explicar que aquesta pel•lícula és la segona opció que tenien quan van decidir retre-li un homenatge. La primera era la titulada ‘Sueños de seductor’, protagonitzada per Woody Allen, però que en aquests moments la única cinta disponible es troba molt malmesa i no es pot reproduïr.
Així van triar la ‘Sopa de ganso’ perquè, segons van explicar, “a Olivella li agradava molt el cinema dels germans Marx i aquesta està considerada la millor pel•lícula d’ells”. ‘
Sopa de ganso’ és una comèdia que ridiculitza el poder dictatorial i que segueix més vigent que mai i els encarregats de l’homenatge diuen que han triat una comèdia perquè volen recordar amb un somriure la trajectòria d’Olivella.
Assemblea
A banda de la projecció de la pel•lícula, des del Cine Club es va avançar que es procuraria, però no està confirmat,que des de la Federació Catalana de Cine Club es donés el mateix dijous un premi simbòlic dedicat a Olivella.
I és que, per altra banda, dissabte dia 25 de setembre Vilafranca acollirà l’assemblea itinerant de la Federació Catalana de Cine Club. A cada municipi on es realitza aquesta assemblea, la Federació premia a una persona que hagi estat important dins el món del cinema. Des de Vilafranca, per motius obvis, es va proposar a Francesc Olivella. Així el dijous 25 l’assembla també tindrà uns moments d’homenatge a Olivella amb l’entrega d’un premi que es vol avançar ja, en certa manera, a dijous dia 17.

També et pot interessar

Comentaris