Cellers i cooperatives no faran pagar als viticultors per entrar el raïm

28/08/2009 - 10:02h

Diuen els pagesos que els darrers quinze dies d’agost són crucials per saber com anirà la collita perquè qualsevol tempesta o canvi meteorològic pot variar la línia que es venia portant durant gairebé tot un any. De moment, sembla que enguany la climatologia variarà poc una campanya que es preveia inicialment amb menys quilos que en temporades anteriors. A jutjar pels controls de maduració que està duent a terme la Unitat d’Assessorament Vitícola del DAR, si més no a les varietats blanques, la verema podria igualar la de l’any passat i superar-la en grau.
Dades per exemple del seguiment de la primera setmana d’agost en varietats com el chardonnay a diverses vinyes de Sant Martí, Torrelles o Olèrdola donaven pesos entre un 16 i un 18% superiors als de les mateixes dates de l’any passat i graduacions també més altes, cosa que d’altra banda ve donada per l’avançament de la verema que alguns cellers situen entre una setmana i deu dies per algunes varietats.
Pel que fa a pluges, aquesta setmana de moment destaquen els prop de 28 litres per metre quadrat que van caure el dimarts a Sant Martí, tot i que també se’n van registrar a Sant Pere de Riudebitlles, Font-rubí i altres municipis. Des del Consell Regulador de la DO Penedès, Francesc Olivella ha valorat la verema de molt bona, “s’està collint bé i a un ritme d’entre 7 i 8 dies avançat respecte l’any passat”.
Aquesta setmana ja ha entrat als cellers el 60% del chardonnay que es preveu collir enguany amb graduacions mitjanes d’entre 12,5 i 13 graus. També s’ha començat a collir el macabeu amb graus al voltant de 10,5 i el merlot que està donant graduacions de 14,5 graus de mitjana, cosa que segons Olivella fa pensar “en una molt bona collita per l’elaboració de vins amb DO Penedès”.
Pel que fa al xarel·lo, la previsió és que la collita d’aquesta varietat pugui començar d’aquí a pocs dies amb molt bona qualitat.
Pel que fa a quantitats, Olivella ha explicat que estan detectant una mica menys de macabeu que l’any passat, uns nivells similars en el xarel·lo i més quilos en negres, tot i que “s’ha d’acabar de veure perquè el comportament entre vinyes és molt relatiu”.

També et pot interessar

Comentaris